Какво да ядем, за да неутрализираме алкохола
преди денНе можете да отречете, че алкохолът може да нанесе сериозни щети на тялото ви, особено когато сте прекалили с него. Но ако вземете няколко предпазни мерки, ще минимизирате щетите. Това може да стане чрез избор на правилните храни на трапезата, преди да се отдадете на алкохолни напитки. Храната помага за контролиране на глада, за балансиране на електролитите и за намаляване на някои от нежеланите ефекти, свързани с приема на алкохол. ► Домашно приготвената смес от ядки е чудесен вариант за здравословна закуска, преди да започнете да пиете. Включете ядки и семена като бадеми, орехи, тиквени семки и ленени семена. Всички те са богати на фибри и протеини, което може да помогне за намаляване на ефектите на алкохола. Освен това те са чудесни източници на магнезий, калий и калций, които могат да помогнат за предотвратяване на електролитни нарушения. ► Рибата е един от най-добрите източници на омега-3 мастни киселини, свързана с много ползи за здравето. Някои изследователи предполагат, че омега-3 мастните киселини намаляват някои от вредните ефекти на алкохола в мозъка. Също така рибата е богата на протеини, които забавят абсорбцията на алкохола. ► Силно хранителна и засищаща, консумацията на богати на протеини храни като месо и яйца преди пиене на алкохол може да помогне за забавяне на изпразването на стомаха и да забави абсорбцията на алкохол. Също така протеинът е най-засищащият макронутриент, който ви държи сити за по-дълго време. Това намалява риска от преяждане, свързано с продължителния престой на празничната трапеза до късно през нощта. ► Неподсладеното кисело мляко е една от най-добрите храни, които можете да ядете преди вечер с много пиене. Пет лекарски трика, които пазят от болести по празниците ► Семената от чия са чудесен източник на фибри и протеини, както и на микроелементи като манган, магнезий, фосфор и калций. Освен това семената от чия са богати на антиоксиданти, които могат да помогнат за предотвратяване на увреждането на клетките и да защитят черния дроб. Разбира се, първо трябва да ги накиснете във вода или друга течност, за да набъбнат. Добра комбинация е да ги добавите към кисело мляко или да си направите сладкиш с чия или крем с чия. ► Пълни с фибри, бананите са отличен избор преди пиене, тъй като помагат за забавяне на абсорбцията на алкохол в кръвта. Освен това те са богати на калий, което може да предотврати електролитния дисбаланс, свързан с пиенето на алкохол. ► Овесените ядки са чудесен източник на фибри и протеини, които поддържат чувството за ситост и облекчават ефектите на алкохола. Пълни с магнезий, селен и желязо, овесените ядки са от полза за здравето на черния дроб и подобряват функцията му. У тях има добър баланс от протеини, мазнини и въглехидрати. ► Сладките картофи са не само източник на калий, който помага за балансиране на нивата на електролитите, но също са богати на сложни въглехидрати. Съставени са от по-големи молекули, които се разграждат по-бавно, което е полезно за намаляване на ефектите на алкохола. ► Плодове като ягоди, къпини и боровинки са пълни с антиоксиданти и основни хранителни вещества, включително фибри, манган и витамин С. Тези плодове ще ви помогнат да останете хидратирани, което минимизира ефекта на дехидратация от алкохола. ► Аспержите съдържат много антиоксиданти, които могат да поправят щетите, причинени от алкохола. Установено е, че екстракт от аспержи увеличава активността на два ензима, които предпазват чернодробните клетки от увреждане. Така че добавете аспержи като гарнитура за основното месно или рибно ястие на празничната трапеза. ► Авокадото е богато на здравословни мононенаситени мазнини и отличен избор за добавяне в салати и консумирането им преди или заедно с алкохол. Мазнините се усвояват по-бавно от протеините или въглехидратите, което води до забавяне на абсорбцията на алкохол в кръвта. Също така авокадото съдържа калий, важен електролит, който често намалява при прекомерна консумация на алкохол. ► Грейпфрутът осигурява обилна доза фибри, витамин С и витамин А. Освен това съдържа и нарингенин и нарингин, две антиоксидантни съединения, за които е доказано, че предотвратяват увреждането на черния дроб. Нарингинът може да намали натрупването на мазнини, причинено от алкохола. Кога леко неразположение изглежда страшно ► Киноата е пълнозърнеста храна, богата на протеини, фибри и основни микроелементи. Тя съдържа основно магнезий и калий, което може да помогне за минимизиране на електролитния дисбаланс, причинен от консумацията на алкохол. Сварената киноа, добавена към зеленчуковата салата, й придава плътност и страхотен вкус. ► Сокът от цвекло е суперзвездна съставка на празничната трапеза. Този сок има защитен ефект върху чернодробните клетки и намалява тяхното увреждане от алкохола. Вкусен вариант за консумация е настъргването на цвекло и моркови в една преливаща от витамини салата. Лекове за махмурлук ♦ Едно от най-препоръчваните народни средства при махмурлук е зелевата чорба, която съчетава ползите от зелето с тези от неговата естествена ферментация. ♦ Джинджифилът отдавна е известен за лечение на гадене и морска болест, но помага и при махмурлук. Нарежете 10-12 резена пресен корен от джинджифил и ги поставете в 1 литър вода. Варете ги 10 минути, прецедете и добавете сока от един портокал, сока от половин лимон и десет лъжици мед. Изпийте този освежаващ лек, докато е топъл. Важно е да не се замества пчелния мед със захар. Може също да си приготвите няколко малки парчета джинджифил, които периодично да дъвчете през деня. ♦ Чай от бял трън. Белият трън е отлично средство за подпомагане и пречистване на черния дроб от вредните токсини на алкохола. За да направите чай, добавете една чаена лъжичка семена от бял трън в чаша вода и варете 5 минути. Оставете да изстине, прецедете и изпийте. Може да добавите мед. ♦ Кокосово масло. Ако се събудите сутрин с изключително лош махмурлук, кокосовото масло е подходящо решение. Естествена детоксикираща техника, която може да облекчи състоянието бързо е да вземете супена лъжица кокосово масло и да го задържите в устата си за 10-15 минути, като същевременно се жабурите интензивно. След това изплюйте и изплакнете устата си с вода. Приложете тази техника веднага след събуждане, преди да си измиете зъбите дори. Но в никакъв случаи не поглъщайте маслото! ♦ Кокосовата вода съдържа пет електролита, от които тялото се нуждае: калий, натрий, магнезий, фосфор и калций. Тя е перфектният антидот и действа като мощен хидрататор на организма.