Три рецепти за закуска, която да ни сгрее през зимата
преди денКогато навън е мразовито, тялото не просто иска закуска - то жадува за топлина. И това не е психологическа реакция, а биохимична, казва биохимикът Анна Дивинска, която е и диетолог, и психолог. Всеки път, когато се храним, се задейства диетичната термогенеза – производството на топлина по време на храносмилането. Но различните макронутриенти ни затоплят по различен начин. Протеините са водещи: 20 - 30% от енергията се изразходва за тяхната преработка от организма. От 100 калории протеин 25 - 30 веднага се превръщат в топлина. При въглехидратите процентът е между 5 и 10, а при мазнините – 0-3%. След протеинова закуска се чувстваме сити по-дълго и буквално усещаме вътрешна топлина. Това не е магия, а чиста биохимия. Топлата каша ще се охлади до телесна температура за 15-20 минути, обяснява диетологът. Дълготрайната топлина идва от състава на храната, а не от нейната температура. Ето и предложенията. Овесена палачинка с извара и канела (285 kcal) Смелете 40 г овесени ядки на брашно, смесете с 2 яйца. Изпържете без мазнина и отгоре поръсете със 100 г 5% извара с канела. В палачинката има 22 г протеин, които задействат мощна термогенеза, а овесените бета-глюкани удължават чувството за ситост за 4-5 часа. 3 храни, които предпазват от настинка и как да ги комбинирате в едно ястие РЕЦЕПТА Елда с поширано яйце и спанак (320 kcal) Сварете 50 г елда. Поширайте яйцето (3 минути във вряща вода с оцет). Задушете 50 г спанак в 5 г олио. Нишестето на елдата ферментира с отделяне на топлина, а комбинацията от протеини осигурява пълната доза необходими аминокиселини. Печена тиква с крем от извара (265 kcal) Опечете 200 г тиква на 180 градуса за 25 минути. Разбийте заедно 80 г извара с 2% масленост с ванилия и 5 г мед. Добавете тиквата и 10 г орехи. Бета-каротинът в тиквата се абсорбира 5 пъти по-добре в присъствието на мазнините от орехите, а изварата осигурява 14 г протеин. Температурата на храната влияе върху непосредственото чувство за ситост, но не и върху неговата продължителност. Истинският затоплящ ефект се създава от правилния баланс на макронутриентите: протеини, фибри и здравословни мазнини – формула, която поддържа вътрешния огън през цялата зима, e обяснението на Анна Дивинская. Магдалена ГИГОВА