Витамин C се усвоява най-добре от картофи и шипки
преди 2 дниНатуралният витамин C е полезен за кожата, само когато се приема през устата - чрез храна или под формата на хранителни добавки. Той се усвоява най-добре от храни, богати на биофлавоноиди, полифеноли и фибри. Те включват шипки, киви, касис, цитрусови плодове, чушки и картофи, казва Натали Матан, дерматовенеролог, козметолог и научен директор на MARTINEX. Витамин C е един от най-мощните природни антиоксиданти; той стимулира синтеза на колаген и предпазва клетките от оксидативен стрес. Освен че предпазва от оксидативен стрес, витамин C насърчава изсветляването на кожата, укрепва стените на кръвоносните съдове, повишава тяхната еластичност и подобрява кръвообращението. „Консумацията на витамин C през устата от изброените храни осигурява безопасно попълване на витамин C, подпомагайки синтеза на колаген и антиоксидантната защита на организма. Карниворната диета – ефект, рискове и мнението на експертите Хранителните добавки със защитни капсули и допълнителни компоненти допълнително подобряват усвояването и намаляват стомашно-чревното дразнене“, обяснява лекарката. За разлика от пероралното приложение, прилагането от аскорбинова киселина, лимон или портокал на натурален витамин C върху кожата не носи никаква полза „Когато е изложен на въздух и слънце, витамин С бързо се окислява, превръщайки се в прооксиданти, които вече не защитават, а напротив, увреждат клетките, причинявайки възпаление, раздразнение, зачервяване, лющене и увеличавайки кръвоснабдяването. Затова козметичната индустрия използва стабилни форми на този микронутриент. Освен това, инжекционният витамин С е значително по-ефективен от витамин С, приложен върху кожата в крем, маска или серум. За постигане на максимални резултати се използват инжекционни форми – мезотерапевтични коктейли, биоревитализатори и особено биорепаранти. Последните се считат за най-ефективни, защото витамин С в тях е свързан с хиалуронова киселина, предотвратявайки окисляването и осигурявайки продължителен ефект върху тъканите, отбелязва д-р Матан. Магдалена ГИГОВА