Черната ряпа пази тайна: домашният сироп, който спира кашлицата за дни
преди денЗимен лек със силен ефект – черната ряпа се превръща в натурален сироп срещу кашлица, доказал силата си през поколения С настъпването на студения сезон кашлицата, настинките и болките в гърлото стават почти неизбежни. Все повече хора търсят естествен начин да облекчат симптомите, преди да посегнат към лекарствата. Един от най-изпитаните домашни лекове, предаван от поколение на поколение, е сиропът от черна ряпа – натурално средство, което мнозина смятат за едно от най-силните при упорита кашлица. Черната ряпа принадлежи към семейството на кръстоцветните зеленчуци и се среща широко в магазините през зимата. Макар острият ѝ вкус да не е по вкуса на всеки, тя е истинска зимна съкровищница за здравето. Консумирана сурова, стимулира храносмилането, подпомага работата на жлъчката и доставя ценни витамини и минерали. Как да спрем хроничната кашлица Най-ценната съставка обаче е синапеното масло – природен антибактериален агент с противовъзпалително действие. То разхлабва упоритата слуз в бронхите и улеснява дишането, което прави черната ряпа особено ефективна при респираторни инфекции. Как се прави сироп за кашлица от черна ряпа За домашния сироп са нужни само няколко лесно достъпни продукта: една голяма черна ряпа, мед, кафява тръстикова захар, буркан и игла за пробиване. Ряпата се измива добре, отрязва се „капачето“ и вътрешността се издълбава внимателно. В дъното се пробива дренажен отвор, през който по-късно ще се отцежда сиропът. В издълбаната кухина се насипва първо захар, после мед, поставя се капачето и зеленчукът се оставя върху буркан или чаша. След няколко часа – най-добре една нощ – от ряпата започва да се стича гъст, ароматен сироп. Пътувате болни? Ето кога авиокомпаниите ще ви откажат полет Колко сироп може да се извлече зависи от големината на ряпата. Често тя може да бъде пълнена с мед и захар още няколко пъти, докато напълно омекне или се свие. Как да се приема домашният сироп Препоръчва се прием на една чаена лъжичка два до три пъти дневно, като е добре сиропът да се разтопи в устата, за да покрие гърлените лигавици. За по-добър ефект е добре известно време след приема да не се яде и пие. Странични реакции при нормални количества не са известни, макар че хора с алергия към ряпа трябва да избягват употребата ѝ. При деца приемът трябва да бъде съгласуван със специалист. Къде да се съхранява сиропът Готовият сироп трябва да се съхранява в стерилизирани бутилки от тъмно стъкло, в хладилник. Благодарение на високото съдържание на захар той може да издържи няколко седмици без да загуби полезните си свойства. Този стар домашен лек напомня, че понякога най-ефективните средства са скрити в най-обикновени продукти. Статията е с информативен характер – при по-сериозни симптоми е препоръчителна консултация със специалист.