Лайка и бял равнец помагат при гастрит
преди 2 дниГастритът е поражение на лигавицата на стомаха, основно от възпаление. При анацидния гастрит има недостиг на свободна солна киселина в стомашния сок. Има и гастрит, свързан с киселинен рефлукс от дванадесетопръстника. Третият вид гастрит е причинен от инфекция с хеликобактер пилори. Острият гастрит започва с главоболие, гадене, повръщане, болки, а при по-тежко протичане може да има втрисане и повишена температура. Хроничният гастрит се характеризира с чувство на тежест след хранене, гадене, оригване, понякога повръщане. Ето няколко билкови рецепти при гастрит. ► Смесват се по една част плодове от копър, корен от бяла ружа, лайка, коренище пирей и корен от женско биле. Всички билки се нарязват на ситно. Една супена лъжица от сместа се залива с чаша гореща вода. Оставя се да ври 10 минути, след това престоява в съд, увит с кърпа за три часа и се прецежда. Приема се преди лягане по 1 чаша от настойката. Помага и при остър, и при хроничен гастрит. ► Смесват се по 10 грама цвят от лайка, бял равнец, пелин, мента, градински чай (салвия). Две супени лъжици от сместа се заливат с чаша вряла вода, съдът се увива с кърпа и се оставя да престои 30 минути. Прецежда се. Приемайте от настойката, докато е гореща, по половин чаша два пъти на ден 30 минути преди хранене. Помага при гастрит и ентерит. ► Смесвате 20 г мента и 5 г кантарион. Две супени лъжици от сместа се заливат с чаша вряла вода. Престояват в съд, увит в кърпа, за 30 минути. После се прецежда. Пие се по 1 чаша три пъти на ден 30 минути преди хранене. Рецептата се използва при гастрит с оплаквания и от черния дроб. ► Смесвате валериана (корен) – 10 г, горчивче – 10 г, мента (листа) – 10 г, портокалова кора – 10 г. Две супени лъжици от сместа се заливат с 1 чаша вряла вода. Престоява в съд, увит в кърпа, за 10 минути. Прецежда се. Приемайте по 1 чаша три пъти дневно преди хранене. ► През май се взема кора от трепетлика и се суши на сянка. Пийте на гладно чай от корите, като ги варите 2-3 минути и прецеждате. Руски гастроентеролог разкри истинската причина за болките в стомаха след хранене ► Сок от алое се взема по 1-2 чаени лъжички два пъти на ден 30 минути преди хранене. Лечението на гастрита с тази рецепта е с продължителност 1-2 месеца. ► Две супени лъжици цвят от невен се заливат с две чаши вряла вода. Оставете билката да се запари за 15 минути, прецедете и пийте през целия ден. ► Пресните боровинки увеличават секрецията на стомашния сок, затова се препоръчват да се ядат за лечение на гастрит с ниска киселинност. ► Залейте три супени лъжици плодове от морски зърнастец с половин литър гореща вода и варете 10 минути на слаб огън. Прецедете. Добавете мед на вкус и пийте от настойката по 2-3 чаши дневно, за предпочитане на празен стомах. ► Пийте изцеден сок от пресни картофи по 3-4 чаши на ден на гладно 1 час преди хранене. На всеки 10 дни от лечението правете почивка. ► При гастрит с понижена секреция на киселина си направете отвара от бял равнец – 10 г, кантарион – 10 г, коренище на тинтява – 10 г. Една супена лъжица от сместа се залива с три чаши вода. Оставяте да престои така за един час и след това варите за 10 минути. Приема се по половин чаша преди ядене три пъти на ден. ► При гастрит с болки и спазми смесете цвят от лайка – 20 г, и бял равнец – 20 г. Две супени лъжици от сместа се заливат с една чаша вряла вода. Запарва се 10 минути. Вземайте по половин чаша 3-4 пъти на ден. ► Ако имате и диария, смесете пелин – 10 г, и жълт кантарион – 10 г. Една супена лъжица от сместа се залива с 1 чаша вряла вода, оставя се да се запари 5-10 минути. Приема се половин чаша 3-4 пъти на ден.