Всеки сезон ни помага да бъдем по-здрави
преди 15 часаВреме е да обърнем внимание на сезонни зеленчуци, които е подходящо да сложим на трапезата. Открихме за вас някои интересни факти за морковите и цвеклото, които ще ви помогнат да ги оцените по достойнство. Полезните витамини и микроелементи, които се съдържат в морковите, подпомагат здравословното състояние на кожата и сърцето и подобряват храносмилането. Te са отлична алтернатива на нездравословните закуски според диетолозите. Цвеклото не само добавя ярки цветове към ястията ни, но и съдържа хранителни вещества, които имат множество ползи за здравето - от подпомагане на сърдечносъдовото здраве до подобряване на храносмилането, отбелязват специалистите. СЗО препоръчва консумацията на повече от 400 грама плодове и зеленчуци на ден. Заедно със здравословната диета с ниско съдържание на мазнини, захар и сол това ще помогне за подобряване на цялостното здраве и ще намали риска от някои заболявания. МОРКОВИ Витамини • витамин А под формата на бета-каротин, който поддържа здравето на зрителния орган, кожата и лигавиците; • витамин C (аскорбинова киселина) - укрепва имунната система, поддържа здравето на лигавиците и кожата; • витамин К – от съществено значение за съсирването на кръвта и здравето на костите; • витамините B6 и B7 играят важна роля в метаболизма на мазнините и протеините, както и в здравето на нервната система. Микроелементи • калий – регулира водно-солевия баланс, поддържа здравето на сърцето, спомага за осигуряване на нормален сърдечен ритъм и кръвно налягане и подпомага нормалната мускулна функция. Други полезни компоненти • растителните хранителни фибри (целулоза) са полезни за храносмилателната система, спомагат за намаляване на нивата на холестерола и подобряват метаболизма. Вода по време на хранене: плюсове и минуси ЦВЕКЛО Витамини • витамин C (аскорбинова киселина) – укрепва имунната система, поддържа здравето на лигавиците и кожата; • витамин B9 (фолиева киселина) е важен за образуването на кръвни клетки, предотвратяването на анемия, а също така е от съществено значение за нормалното развитие на феталната нервна система по време на бременност; • витамин B6 (пиридоксин) - необходим за образуването на кръвни клетки, оптималната мозъчна функция и подпомагането на метаболизма; • витамин А под формата на бета-каротин, който подпомага здравето на зрителния орган, кожата и лигавиците. Микроелементи • калий – регулира водно-солевия баланс, поддържа здравето на сърцето, спомага за осигуряване на нормален сърдечен ритъм и кръвно налягане и подпомага нормалната мускулна функция; • магнезий – важен за нервната система, регулира работата на мускулите и сърцето, участва в процесите на синтез на протеини и производство на енергия; • желязо – насърчава образуването на хемоглобин, който е необходим за транспорта на кислород в кръвта, и помага за предотвратяване на анемия, свързана с неговия дефицит; • калций – необходим за здрави кости и зъби, участва в мускулното свиване и предаването на нервни импулси; • манган – важен за образуването на съединителна тъкан, регулира нивата на глюкозата и участва в метаболизма на мазнините и въглехидратите; • мед – помага за усвояването на желязо, важно за образуването на костна тъкан и нервни влакна. Други полезни компоненти • бетаин - подпомага функцията на черния дроб, помага за регулиране на метаболизма и предпазва от сърдечносъдови заболявания; • антоцианините са антиоксиданти, които предпазват клетките от оксидативен стрес и увреждане от свободните радикали. Милена ВАСИЛЕВА