Чаят комбуча понижава кръвната захар
преди 8 часаКитайската напитка е много полезна за хора с диабет тип 2 Учени от Училището по здравеопазване към Университета Джорджтаун установиха, че хора с диабет тип II, които са пили ферментирал чай от комбуча в продължение на четири седмици, са имали по-ниски нива на кръвна захар на гладно. Техните резултати са сравнени с данните на тези, които са пили плацебо напитка с подобен вкус. Това откритие от пилотно проучване за осъществимост, предполага възможността за хранителна интервенция, която може да помогне за понижаване на нивата на кръвната захар при хора с диабет и предоставя основа за по-мащабно проучване, което да потвърди и разшири тези открития. Комбуча е чай, ферментирал с бактерии и дрожди, който се е консумирал още от 200 г. пр.н.е. в Китай, но става популярен в Съединените щати една през 90-те години на миналия век. Известността му се подхранва от анекдотични твърдения за подобрен имунитет и енергия, намален апетит и понижено възпаление, но доказателствата за тези ползи са ограничени. Нутриционистът Дони Казиска: Диабетът LADA се държи под контрол и без лекарства „Някои лабораторни проучвания и изследвания при гризачи, на които е давана комбуча, показват обещаващи резултати, а друго изследване при хора без диабет установява, че тя понижава кръвната захар но доколкото ни е известно, това е първото клинично проучване, изследващо ефектите на комбучата при хора с диабет“, казва Дан Меренщайн, доктор по медицина, професор по хуманитарни науки в Училището по здравеопазване на университета Джорджтаун и професор по семейна медицина в Медицинския факултет на университета Джорджтаун, който е автор на изследването. Една група хора са пиели около 240 мл комбуча или плацебо напитка дневно в продължение на четири седмици. След това, когато минава двумесечен период за „отмиване“ на биологичните ефекти на напитките, групите с комбуча и плацебо били разменени за още четири седмици. На нито една от групите не е било съобщено коя напитка приемат по това време. Чаят от комбуча изглежда е намалил средните нива на кръвната захар на гладно след четири седмици от 164 на 116 милиграма на децилитър, докато разликата след четири седмици плацебо не е била статистически значима. Според Американската диабетна асоциация, нивата на кръвната захар преди хранене трябва да бъдат между 70 и 130 милиграма на децилитър. Учените са изследвали състава на ферментиращите микроорганизми в комбуча, за да определят кои съставки може да са най-активни. Храни, които тихо „крадат“ енергията ви през деня Те са открили, че напитката се състои предимно от млечнокисели и оцетнокисели бактерии и форма на дрожди, наречена дрожди на Декер, като всеки микроб присъства в приблизително равни количества. Това откритие е потвърдено чрез секвениране на РНК гени. Различните изследвания на различни марки комбуча, проведени от различни производители, са открили леко различаващи се по състав микроби състави казва д-р Робърт Хъткинс от Университета на Небраска-Линкълн и старши автор на изследването. Основните бактерии и дрожди, обаче, са силно възпроизводими и е вероятно да бъдат функционално сходни в различните марки и партиди, което е окуражаващо за нашето изследване.“ „Около 96 милиона американци имат предиабет, а самият диабет е осмата водеща причина за смърт в САЩ и основен рисков фактор за сърдечни заболявания, инсулт и бъбречна недостатъчност. Успяхме да предоставим предварителни доказателства, че една често срещана напитка може да повлияе това състояние. Надяваме се, че използвайки поуките от това проучване, ще се проведе по-мащабно проучване, което да даде по-категоричен отговор на въпроса за ефективността на комбучата за понижаване на нивата на кръвната захар и за превенция и лечение на диабет тип 2“, казва д-р Чагай Менделсон.