Правилното хранене през зимата пази от болести
преди 3 дниПрез зимата тялото се нуждае повече от витамини и микроелементи. Поради съкратената светла част на деня, ниските температури и ограничения избор на пресни плодове и зеленчуци, организмът все по-силно започва да изпитва недостиг на основни хранителни вещества. Витамин D вече трудно може да бъде набавен само от слънчевото греене, а той е от съществено значение за имунитета и костите. Затова експертите препоръчват да се храним с повече риба - основно херинга, риба тон, сьомга. Задължително е също на масата да имаме яйца, млечни продукти и гъби. Витамин C е добър борец срещу настинките. Богати на този витамин са шипките, киселото зеле, цитрусовите плодове, кивито и чушките. Ако нивата на желязо в организма са ниски, това води до умора, отпадналост и трудно справяме с ежедневните задачи. Какви са скритите опасности от мандарините За да си набавим достатъчно желязо, добре е да се храним с говеждо месо, черен дроб, елда, ябълки и нар. Друг важен микроелемент са Омега-3 мастните киселини. Те укрепват имунната система и са полезни за сърцето. Съдържат се във високи количества в рибата, ядките и особено в лененото семе. Цинкът също помага на тялото да се пребори с вирусите. Ако увеличите количеството тиквени семки, боб и морски дарове, които консумирате, със сигурност ще си осигурите нужните нива цинк през зимата. Експертите препоръчват да си хапваме топли зеленчукови супи, печени и задушени тиква, моркови, цвекло, пълнозърнести храни, ябълки и цитруси, а чаят да е от джинджифил в комбинация с лимон или да пием по една чаша запарка от шипки всеки ден.