Какви са скритите опасности от мандарините
преди денЕдин плод осигурява около 47 калории, 12 грама въглехидрати и до 2 грама фибри Мандарините са най-популярният зимен плод. Разгледахме какво ги прави здравословни, кога могат да бъдат вредни, как се различават от клементините и защо някои от характеристиките на цитрусовите плодове рядко се обсъждат. Състав и хранителни вещества Мандарините съдържат витамини и минерали, които поддържат организма през зимата. Един плод осигурява около 47 калории, 12 грама въглехидрати и до 2 грама фибри, както и значителна част от дневната нужда от витамин С. Мандарините съдържат също витамин А, калий и витамините от група В тиамин, пиридоксин и фолат. Според Министерството на земеделието на Съединените щати (USDA), клементините са сходни по състав, но съдържат повече витамин C - около 36 мг на плод. Този хибрид мандарини се отличава със сладкия си вкус и тънка кора. Клементините съдържат също витамин E, витамин B6, калций, калий и желязо. 7 естествени антибиотика: Те повишават имунитета и предпазват от вируси Тази комбинация от биологично активни вещества прави мандарините и клементините удобен начин за набавяне на витамини и антиоксиданти през сезона, когато изборът на пресни плодове е ограничен. Антиоксидантни свойства Мандарините съдържат антиоксиданти, които предпазват клетките от вредното въздействие на свободните радикали. Пулпът и кората съдържат флавоноиди – съединения, които намаляват оксидативния стрес, намаляват възпалението и поддържат здравето на съдовете. Националните здравни институти на САЩ (NIH) идентифицират бета-криптоксантина като един от основните каротеноиди в мандарините и клементините. Той придава на плодовете оранжевия им цвят и се превръща във витамин А в организма . Това съединение укрепва епителната тъкан и поддържа имунната система. Укрепване на имунната система Витамин С влияе върху активността на Т-клетките, ключови имунни клетки, които разпознават и унищожават вируси и бактерии. Той също така подобрява функцията на фагоцитите, които премахват микробите и увредените тъкани. Националните здравни институти на САЩ (NIH) отбелязват, че витамин C участва в синтеза на колаген и насърчава заздравяването на тъканите. Той влияе върху синтеза на невротрансмитери, включително допамин и норепинефрин. Витамин C също така подобрява усвояването на желязо. Фибрите в мандарините подобряват чревната функция и намаляват риска от запек. Редовната консумация на фибри насърчава здравословната микробиота и помага за контролиране на възпалението в червата. Мандарините забавят усвояването на въглехидратите, така че нивата на глюкозата остават по-стабилни след хранене. Ефект върху сърдечно-съдовата система Флавоноидите и витамин С в мандарините намаляват възпалението и поддържат нормалната съдова функция. Тези съединения подобряват ендотелната функция и намаляват процесите, свързани с образуването на тромби. Според преглед, публикуван в Американското списание за биомедицински науки и изследвания , цитрусовите плодове помагат за понижаване на нивата на холестерола и триглицеридите, а калият в мандарините поддържа здравословно кръвно налягане. Вредните ефекти на мандарините Алергични акции Мандарините рядко причиняват алергии, но могат да се появят. Тези реакции включват сърбеж, зачервяване, обрив или дискомфорт в устата. Хората, чувствителни към брезов прашец, могат да изпитат синдром на орална алергия: след консумация на цитрусови плодове може да се появи леко усещане за сърбеж в устата или леко подуване на устните. Ефект върху стомаха Високата киселинност на мандарините може да изостри дискомфорта при хора с гастрит, язви или ГЕРБ. Киселината предизвиква киселини и дразнене на лигавиците, така че е най-добре да ограничите мандарините до малко количество, ако имате тези състояния. Кои са храните с най-много фибри Ограничения при диабет Въпреки ниския си гликемичен индекс, мандарините съдържат естествени захари. Важно е хората с диабет да вземат предвид общото количество въглехидрати в диетата си. Обикновено 1-2 мандарини осигуряват умерен тласък на глюкозата, но големи количества могат да увеличат общото въглехидратно натоварване за деня. Взаимодействие с лекарства Цитрусовите плодове съдържат съединения, които могат да повлияят на ензима CYP3A4 в черния дроб. Този ензим е отговорен за метаболизма на много лекарства. Такива взаимодействия са възможни с имуносупресори, някои сърдечни лекарства и лекарства за рак. Оптималният размер на порцията е 1–2 мандарини на ден. Хората с диабет трябва да се съсредоточат върху общия си въглехидратен баланс, докато тези с гастрит или ГЕРБ трябва да консумират малки количества плодове равномерно през целия ден./Zdrave.to