Авокадото – ценен плод и суперхрана
преди 13 часаАвокадото е култивирано за първи път в Мексико и процесът е датиран още в 500 г. преди новата ера. Първото споменаване на този плод на английски език е от 1696 г. Днес се използва широко в хранителната промишленост и за медицински цели. В традиционната медицина гватемалските индианци са използвали пулпата като помада. Прилагали са я за стимулиране на растежа на косата, за ускоряване на заздравяването на рани и като афродизиак и еменагог. Семената били използвани за лечение на дизентерия и диария. Американските индианци със смлени семена лекували пиорея. Днес вече всички части на растението авокадо са изследвани за терапевтични приложения. Съдържанието на витамин Д в маслото от авокадо превишава това в кравето и в яйцата. Плодът е богат на витамини от група В, витамини K, C, E, фолат, калий, магнезий и каротеноиди. Повечето изследвания са свързани с ефектите му върху маркерите на метаболитния синдром (липиди, кръвно налягане, кръвна захар, тегло). То е високо оценено и заради своите антимикробни цитотоксични и дерматологични ефекти. Инвитро проучвания са показали, че ацетогенините в пулпата на авокадото демонстрират антитромбоцитни ефекти. Ползите и рисковете от лютите чушки – науката обяснява всичко Приложено върху плъхове, маслото от авокадо повишава синтеза на колаген и намалява възпалението по време на заздравяване на рани, вероятно поради високото му съдържание на олеинова киселина. Данните от опитите с животни сочат подобрения в липидните профили и нивата на глюкозата. При няколко малки клинични проучвания след добавяне на авокадо към храненията е установено подобряване на чувството за ситост и постпрандиалния гликемичен индекс. Не е определена дозировка за клинични цели. Например Законът за етикетиране и образование по хранителната информация на САЩ определя за подходящ размер на една порция авокадо 30 г или една пета от плода. Не са установени и противопоказания. Плодът на авокадото е общопризнат като безопасен, когато се използва като храна. Все пак, експерти предупреждават да се избягват екстракти от други части на растението и дози над тези, открити в храната, тъй като безопасността и ефикасността им все още не са установени с абсолютна точност. Описана е свръхчувствителност към авокадо, която включва и редки случаи на анафилаксия - тежка алергична реакция, която се проявява внезапно и може да причини смърт. Доказана е кръстосана реактивност на алергени с авокадо, пъпеши (напр. канталупа), праскови, банани, кестени, домати, картофи, киви и естествен каучуков латекс. Тази реакция се нарича „латекс-плодов синдром“. Съществуват и доклади за случаи на синдром на ентероколит, индуциран от хранителен протеин, след поглъщане на авокадо при деца на възраст от 5 до 9 месеца. За повечето здрави възрастни консумацията на авокадо с други храни е безопасна. Хората със специфични медицински състояния или тези, които приемат лекарства с рецепта, обаче трябва да са наясно с възможните взаимодействия. Според различни източници и проучвания, авокадото може да взаимодейства с няколко вида лекарства, предимно за разреждане на кръвта и някои за кръвно налягане. Нивото на риск зависи от конкретното лекарство, количеството консумирано авокадо и цялостното ви здравословно състояние. Авокадото съдържа малки до умерени количества витамин К (т.е. 21 мкг на 100 г авокадо). Притесненията за смесването на авокадо с определени храни, лекарства или добавки засягат предимно хора с определени медицински състояния или тези, които приемат някои лекарства предупреждават експерти в научна статия, публикувана в verywellhealth.com. Причината е в съдържанието на витамин К, а той може да взаимодейства с разредителите на кръвта, особено когато се консумира заедно с други храни, богати на витамин К. Рискът от нежелани взаимодействия зависи от различни фактори – количество консумиран плод, методи на приготвяне и индивидуални здравословни състояния. Данните сочат, че авокадото може да взаимодейства със специфични лекарства, сред които са антикоагулантите и лекарствата, повишаващи калия. Тук влизат и инхибиторите на моноаминооксидазата (МАО-инхибитори) - клас антидепресанти, които взаимодействат с храни, съдържащи високи нива на тирамин. Хората с бъбречно заболяване трябва внимателно да подхождат към консумацията на този плод. Варфаринът, например, намалява съсирването на кръвта чрез витамин К-зависими пътища, така че внезапните промени в приема на този витамин повлияят ефективността на лекарството. Тиквените семки се превръщат в новата суперхрана Комбинирането на авокадо с добавки или храни с високо съдържание на витамин К като цвекло, зеле, глухарче, къдраво зеле, горчица, спанак, ряпа, картофи с кожа, банани, спанак, леща, сьомга и пъстърва, които също са богати на калий, трябва да се консумират умерено когато се комбинират с авокадо. Всичко това може да повиши нивата на витамин К и да повлияе на ефективността на лекарството. За хора, които приемат лекарства за кръвно налягане, като АСЕ инхибитори или блокери на ангиотензин II рецепторите, прекомерното количество калий представлява риск за здравето. А добавките или усилват ефектите им или нарушават баланса в организма. Според някои източници, всяко авокадо съдържа приблизително 700 милиграма калий, и то участва активно в намаляването на антитромботичните ефекти на варфарина. Някои лекарства за сърце и кръвно налягане също водят до повишаване на нивата на микроелемента. Трябва да се има предвид, че той като цяло е полезен, но в прекомерни количества представлява сериозен риск за хорато, страдащи от бъбречно заболяване в напреднал стадий. Презрялото авокадо съдържа тирамин - съединение, което предизвиква опасни скокове в кръвното налягане при хора, които пият МАО-инхибитори, и ако се консумира с ястия, с тирамин, става опасно за страдащите от това състояние. Важно е и да се избягва съчетаването на плода с храни с високо съдържание на това вещество - отлежали сирена, червено вино, кафе, ферментирали продукти, пушени меса. Подобно на МАО-инхибиторите, антибиотикът линезолид реагира с тирамина в презрялото авокадо, което също води до скок в показанията на кръвното налягане. Ако приемате лекарства или управлявате хронично заболяване, обсъдете с вашия лекар какво включвате в храненето си и преди да правите големи промени в диетата. Мария ИВАНОВА