Ползите и рисковете от лютите чушки – науката обяснява всичко
преди 2 часаМакар ботанически да се водят плодове, в кулинарията те се приемат като зеленчук Лютите чушки от рода Capsicum отдавна присъстват в световната кухня – ароматни, силни и с характерна пикантност. Макар ботанически да се водят плодове, в кулинарията те се приемат като зеленчук. Днес интересът към тях расте не само заради вкуса, а заради множеството доказани ползи за здравето. Тиквените семки се превръщат в новата суперхрана Капсаицинът – съединението, което прави чудеса Лютият вкус се дължи на капсаицина – активна съставка, чието въздействие върху организма е обект на десетки научни проучвания. Според наличните данни той може да ограничи риска от сърдечно-съдови, метаболитни, неврологични и възпалителни заболявания. Някои изследвания дори свързват редовната консумация на чили с по-дълга продължителност на живота. Намален риск от инсулт Проучване в British Journal of Nutrition, обхванало над 50 000 души, установява, че хората, които ядат люто поне веднъж седмично, намаляват риска от исхемичен инсулт с 13%. При консумация три пъти седмично рискът спада до близо 20%. Ефектът е по-силно изразен при хора с наднормено тегло. Според изследователите капсаицинът подобрява циркулацията в артериите и ускорява метаболизма. Интересно откритие от 2019 г., публикувано в Journal of Stroke and Cerebrovascular Diseases, показва, че капсаицинът помага и на пациенти, преживели инсулт, като стимулира мускулите в гърлото и улеснява преглъщането. Фъстъците – „бадемите на бедняците“, които хранят сърцето и ума Ползи за сърцето и дихателните пътища Други проучвания доказват, че любителите на лютото имат с 26% по-нисък риск от смърт, свързана със сърдечни заболявания. Капсаицинът намалява възпалението, предпазва кръвоносните съдове и може да играе роля в предотвратяване на инфаркти. Допълнително лютите чушки облекчават симптоми на настинка и алергии чрез намаляване на запушването на носа. Потенциална защита срещу деменция Учени от Университета на Южен Куинсланд откриват, че капсаицинът може да подпомага мозъчните функции. В опити с животни съединението подобрява паметта, когнитивните способности и намалява формирането на плаки, свързани с болестта на Алцхаймер. Друг материал, публикуван в „Транслационна психиатрия“, подчертава ролята му за ограничаване на мозъчни възпаления – често причина за когнитивен спад. Облекчаване на хронична болка Капсаицинът е широко използван и в медицината – в кремове и пластири за лечение на невропатична болка. Данни от Journal of Pain показват, че той може да понижи усещането за болка с до 50%, а продължителната употреба увеличава поносимостта към неприятните симптоми. С диетата на Маргарет Тачър ще свалите 10 кг само за месец Кога трябва да внимаваме Въпреки множеството плюсове, прекаляването с пикантни храни може да доведе до стомашно раздразнение, гастроинтестинален дискомфорт и влошаване на симптоми при чувствителни хора. Едно проучване сред 373 мъже показва дори връзка между прекомерната консумация на люто (три или повече пъти седмично) и повишен риск от еректилна дисфункция. Лютите чушки са малки, но силни – допринасят за по-добро сърдечно-здраве, мозъчна функция и дори дишане. Умерената консумация няколко пъти седмично е достатъчна, за да се усетят ползите, без да се стига до неприятни последствия. Балансът остава ключовият съвет за всеки любител на пикантното.