Някои напитки провокират чернодробната дисфункция
преди 4 часаДиетични, подсладени и газирани увеличават риска с 60% Пиенето на сладки газирани напитки ежедневно сериозно увеличава опасността от развитие на неалкохолна мастна чернодробна болест. А чаша диетично газирано питие противно на очакванията не само не намалява този риск, а точно обратното - увеличава го многократно. Това е заключението, до което стигна докторантът от университета Суджоу – д-р Лихе Лиу, която представи резултатите от своето проучване на Европейския конгрес по гастроентерология в Берлин. Неалкохолната мастна чернодробна болест (НАМБЖ) е състояние, при което мазнините се натрупват в черния дроб при хора, които пият малко или никакъв алкохол. Уврежданията са подобни на наблюдаваните при тежките алкохолици и могат да доведат до цироза и рак на черния дроб. Това състояние е една от водещите причини за развитие на злокачествено новообразувание. Смята се, че честотата на развитие на неалкохолна мастна тъкан се е увеличила с 50% през последните три десетилетия, като в момента е засегнато приблизително 38% от населението. Най-лошите храни за метаболизма: какво да избягваме, ако искаме здраво и енергично тяло „Подсладените със захар напитки (SSB) отдавна са подложени на щателен контрол, докато техните „диетични“ алтернативи често се възприемат като по-здравословен избор“, посочва водещият автор на изследването д-р Лихе Лиу. Консумацията на диетични напитки е свързана също така и с повишен риск от смърт от чернодробно заболяване, се казва в резюмето на проучването. В изследването са участвали близо 124 000 жители на Обединеното кралство без чернодробно заболяване. Видът и честотата на консумация на напитки са били оценени с помощта на 24-часови диетични въпросници в различни моменти по време на 10-годишното проучване. Освен връзката между диетата, сладките газирани напитки и безалкохолното мастно чернодробно заболяване, проучването установява, че участниците, които са заменили безалкохолните с вода, са имали близо 13-15% по-нисък риск. Преминаването от сладки напитки към диетични напитки (или обратното) не е намалило риска. Според д-р Лиу високото съдържание на захар в сладките напитки причинява резки скокове в нивата на кръвната захар и инсулина, което може да допринесе за наддаване на тегло. Излишната захар може също така да допринесе и за натрупване на мазнини в черния дроб. „Въпреки ниското си съдържание на калории, диетичните напитки все пак могат да повлияят на здравето на черния дроб по няколко начина. Те могат да променят чревния микробиом, да попречат на чувството за ситост, да увеличат желанието за сладко и дори да стимулират секрецията на инсулин. Водата, от друга страна, хидратира тялото, без да повлиява метаболизма, насърчава чувството за ситост и поддържа цялостната метаболитна функция – това я прави най-здравословната напитка по подразбиране“, казва д-р Лиу. Милена ВАСИЛЕВА