7 естествени антибиотика: Те повишават имунитета и предпазват от вируси
преди 9 часаПодобно на много от днешните антибиотици, първите антибиотици са с естествен произход Антибиотиците се използват за унищожаване или потискане на растежа на бактерии. Въпреки че днес ги възприемаме като съвременна медицина, те всъщност съществуват от векове. Подобно на много от днешните антибиотици, първите антибиотици са с естествен произход. Резистентността към антибиотици скача в световен мащаб Храни за силен имунитет Редовната консумация на разнообразни питателни храни, богати на витамини и минерали – като цитрусови плодове, спанак, червени чушки и джинджифил – може значително да укрепи имунната система. Трябва обаче да се помни, че само диетата не е достатъчна за поддържане на здравето. Необходими са също редовни упражнения, поддържане на здравословно телесно тегло и избягване на навици като тютюнопушене и прекомерна консумация на алкохол. 7-те най-добри природни антибиотика Въпреки че балансираната диета е ключът към добрия имунитет, храната сама по себе си не може и не трябва да замества медицинската терапия – освен ако не е препоръчана от Вашия лекар. 1. Мед Медът е един от най-старите природни антибиотици. Древните египтяни са го използвали като средство за лечение и защита на кожата. Медът съдържа водороден пероксид, който има антимикробни свойства. Освен това, високото му съдържание на захар и ниското pH извличат влагата от бактериите, което води до тяхното дехидратиране и унищожаване. За външна употреба, нанесете мед директно върху рана или заразена област. За вътрешна употреба изяжте една супена лъжица мед или го разтворете в топъл билков чай. Най-добрият избор е суровият мед от манука, който има най-силни ползи за здравето. Медът не се препоръчва за бебета под една годинка! Тези лекарства имат дългосрочен ефект върху чревната система, вие сред рисковите групи ли сте? 2. Екстракт от чесън Чесънът е естествен антимикробен агент, който се използва от векове. Проучване от 2021 г. показа, че серните съединения в чесъна са ефективни срещу широк спектър от бактерии. Можете да закупите концентрат или екстракт от чесън от магазини за здравословни храни или да го приготвите у дома – като накиснете няколко скилидки чесън в зехтин. До две скилидки на ден се считат за безопасни. Хората, приемащи лекарства за разреждане на кръвта, трябва да се консултират с лекар преди употреба. 3. Екстракт от смирна Смирната има силни антимикробни свойства. Изследванията показват, че тя може да унищожи няколко патогена, включително: · Ешерихия коли · Staphylococcus aureus (златен стафилокок) · Псевдомонас аеругиноза · Кандида албиканс Допълнителни проучвания са установили, че маслото от смирна е особено ефективно срещу бактерии, които не се развиват, но са активни, което ги прави трудни за лечение с класически антибиотици. В големи дози смирната може да причини диария или сърдечни проблеми. Следвайте инструкциите на опаковката и се консултирайте с лекар. 4. Етерично масло от мащерка Етеричното масло от мащерка е известно, че унищожава дори бактерии, устойчиви на антибиотици. Проучване от 2011 г. показа, че маслото от мащерка е по-ефективно от лавандулата в борбата с повече от 120 вида бактерии. Маслото се използва само външно и винаги се разрежда с базово масло (като кокосово или зехтин). Неразреденото масло може да раздразни кожата. Не се препоръчва за хора с високо кръвно налягане или проблеми с щитовидната жлеза. 6 признака, че сте алергични към определен антибиотик 5. Етерично масло от риган Активната съставка карвакрол в етеричното масло от риган има силно антимикробно и противовъзпалително действие. За лечение на гъбични кожни инфекции, смесете една капка масло от риган с една супена лъжица базово масло (зехтин или кокос) и нанесете върху засегнатата област. Маслото може да се разпръсква и във въздуха, за да помогне при инфекции на синусите. Никога не поглъщайте етерично масло от риган и не го прилагайте неразредено директно върху кожата. 6. Цитрусови плодове Витамин C е един от най-известните естествени съюзници на имунитета. Той увеличава производството на бели кръвни клетки, които са от решаващо значение в борбата с инфекциите. Най-богатите източници на витамин С са: · Грейпфрут · Портокали · Клементини · Мандарини · Лимон · Лайм Тъй като тялото не произвежда и не съхранява витамин C, е необходим ежедневен прием. Препоръчителни дневни количества: · 75 мг за жени · 90 мг за мъже Избягвайте приема на повече от 2000 мг на ден чрез хранителни добавки. 7. Джинджифил Джинджифилът е истинско природно чудо. Той може да помогне за намаляване на възпалението, успокояване на болки в гърлото и облекчаване на гаденето. Активната съставка гингерол му придава мек, пикантен вкус и е отговорна за много от лечебните му свойства. Джинджифилът може: · намаляване на хроничната болка, · помага при храносмилателни проблеми, · намалява нивата на холестерола. Естествените антибиотици могат да бъдат чудесна подкрепа за организма, но те не са заместител на медицинското лечение. Те работят най-добре като допълнение към здравословен начин на живот, правилно хранене и редовна физическа активност. Винаги се консултирайте с лекар, преди да използвате природни средства за лечение на инфекции./Zdrave.to.