Забравената супа, която заличава бръчките по-добре от скъп крем Рецепта
преди 2 часаТайната на еластичната кожа и здравите кости само в една чаша... В стремежа си да запазим кожата млада и сияйна, често прибягваме до скъпи кремове, серуми и добавки. Но малцина знаят, че едно от най-мощните средства срещу стареенето се крие в нещо много просто и достъпно. Тази традиционна, но често забравяна рецепта е истински еликсир за кожата, ставите и костите – благодарение на естествения колаген. Според експерти, редовната консумация не само заличава фините линии и бръчки, но и укрепва тялото отвътре, като възстановява еластичността и жизнеността му по естествен начин. Става дума за костният бульон - истинско съкровище за здравето и красотата. Той е източник на естествен колаген – протеинът, който играе ключова роля за младостта на кожата и еластичността на тъканите, съобщава Newsweek. Пептидите помагат за поддържането на здрава кожа Колагенът е най-силният структурен протеин в човешкото тяло. Той се намира в съединителната тъкан, костите, сухожилията, връзките и хрущялите. Благодарение на него кожата остава гладка и стегната, ставите – гъвкави, а костите – устойчиви. С възрастта и под въздействието на слънцето естественото производство на колаген намалява, което води до появата на бръчки, загуба на еластичност и болки в ставите. Именно тук идва ролята на храните, богати на колаген. Костният бульон – концентриран източник на колаген Приготвя се чрез бавно варене на кости (говежди, пилешки, пуешки или свински) във вода в продължение на няколко часа. По време на този процес колагенът се разгражда до желатин – форма, която организмът усвоява лесно. Проучвания показват, че съдържанието на колаген в костния бульон варира между 17,9% и 20,4%. Освен това бульонът съдържа аминокиселини и минерали, които подпомагат възстановяването на тъканите и здравето на костите. Можете да го купите готов или да си го приготвите у дома – така ще контролирате количеството натрий и добавките. Морски колаген – съюзник на младата кожа Колагенът, извлечен от риба, наричан морски колаген, е с висока бионаличност – организмът го усвоява по-ефективно от останалите форми. Той е богат на колаген тип I, който поддържа еластичността и здравината на кожата, костите и сухожилията. Морските дарове като стриди и скариди съдържат и цинк – минерал, необходим за синтеза на колаген. 9 причини, поради които трябва да ядете кайсии Пилешко месо – естествен източник на колаген тип II Пилешкото, особено хрущялите и кожата, е богато на колаген тип II – изключително важен за здравето на ставите и за облекчаване на симптомите при артрит. Затова не отстранявайте кожата, когато приготвяте пилешко – в нея се крие естествен източник на младост. Говеждо месо – сила за костите и зъбите Колагенът от говеждо месо съдържа основно тип I и II, които поддържат структурата на кожата, костите, сухожилията и зъбите. Консумацията на говеждо месо или бульон от говежди кости спомага за изграждане на здрава съединителна тъкан. Дерматолози препоръчват как да се грижим за ръцете Яйца и ядки – подпомагат производството на колаген Яйчните белтъци са богати на пролин – аминокиселина, жизненоважна за синтеза на колаген. Жълтъците пък съдържат витамини и минерали, които стимулират производството му. Кашуто също е отличен помощник – то не съдържа колаген, но е богато на мед, необходима за образуването на колаген и еластин, които поддържат кожата стегната и гъвкава. Колагенът – тайната на младостта Колагенът е незаменим за здравето на костите и ставите, за поддържането на млада кожа и за възстановяването на тъканите. Редовната консумация на костен бульон, риба, пилешко и яйца е естествен и достъпен начин да стимулирате производството му и да забавите процеса на стареене./ Zdrave.to.