Изкуствените подсладители водят до спад в паметта
преди 3 часаИзкуствените подсладители отдавна се предлагат на пазара като по-здравословна алтернатива на захарта и е известно, че имат някои ползи за здравето. Притежават по-малко калории, намаляват риска от кариеси, подпомагат контрола на кръвната захар. Сега става ясно, че те може да не са толкова безобидни за здравето на мозъка. Учените са открили връзка между консумацията на нискокалорични и безкалорични подсладители с когнитивния спад, особено при хора под 60 г. Макар вече да е известно, че въпросните подсладители често имат неблагоприятни последици за здравето, все още малко се знае за връзката между консумацията им и мозъчните функции. Публикация в neurology представя резултатите от мащабно 8-годишно проучване, според които някои подсладители могат да ускорят когнитивния спад, особено при хора на средна възраст. Това повдига въпроси за безопасността на тези заместители на захарта. Бразилски изследователи провели проучване сред 12 772 души на възраст между 43 и 52 години. Те стигат до заключението, че консумацията на аспартам, захарин, ацесулфам К, еритритол, сорбитол и ксилитол е свързана с по-бърз спад в глобалната когнитивна функция, особено в областта на паметта и плавността на речта Известен подсладител повишава риска от съсирване на кръвта А консумацията на комбинирани нискокалорични и безкалорични подсладители е свързана с по-бърз спад във вербалната плавност и глобалната когнитивна функция при участници без диабет и по-бърз спад в паметта и глобалната когнитивна функция при хора с диабет. Първото по рода си проучване установява, че само един подсладител - тагатозата, не е свързан с когнитивен спад, но другите шест са. „Използвахме подсладителите, които бяха налични в Бразилия по време на записването (на участниците)“, обяснява д-р Клаудия Суемото, доцент по гериатрия в Университета в Сао Пауло и един от авторите на изследването. При анализа на данните става ясно, че по-високият прием на шестте подсладителя е свързан със значително намаляване на глобалното познание и вербалната плавност. Това е установена въз основа на няколко различни когнитивни теста. Резултатите са сходни сред всички участници, но връзката между нискокалоричните и безкалоричните подсладители и намаляването на паметта е най-силна при хора с диабет Интересното е, че въздействието е по-голямо при хора под 60 г., докато при тези над 60 г. не са наблюдавани значителни връзки. Това предполага, че хранителните навици в средната възраст, десетилетия преди появата на симптоми на деменция, биха могли да имат доживотни последици за здравето на мозъка. „Важно е да се помни, че когнитивните показатели достигат пик около третото десетилетие от живота, между 25 и 30 г. и след това има много бавен спад във функцията. Нашето проучване показва, че консумацията на подсладители може да ускори този естествен процес, дори при хора на средна възраст “, казва Суемото. Изследователите подозират, че изкуствените подсладители могат да повлияят на мозъка чрез механизми като невровъзпаление, невродегенерация или нарушаване на чревно-мозъчната ос. Ксилитолът може да увеличи риска от инфаркт и инсулт „Проучвания върху животни например показват, че аспартамът може да предизвика възпаление в мозъка, докато захарните алкохоли като еритритол и сорбитол могат да променят чревните микроби и да компрометират кръвно-мозъчната бариера“, казва Суемото. При изследванията са използвани много големи дози подсладители, надвишаващи това, което повечето хора консумират за един ден. Така че, макар резултатите вероятно да не се отнасят до по-малките дози в напитките и други храни, „необходими са повече изследвания както при животински модели, така и най-вече при хора“, обяснява Суемото. Макар че това е първото голямо кохортно проучване, което демонстрира връзка между изкуствените подсладители и когнитивния спад, Суемото подчертава, че са необходими повече изследвания. Суемото казва, че умереността е ключова. Разумно е да се ограничи консумацията, доколкото е възможно в идеалния случай, като се избягва ежедневната употреба.“ Очаквано, Международната асоциация на подсладителите отвърна на публикуваните данни в изявление, според което резултатите от новото проучване не доказват причинно-следствена връзка между изкуствените подсладители и когнитивния спад, а също има ограничения и за начина, по който е проведено. „Това изследване е наблюдателно, което може да покаже само статистическа връзка, а не пряка причинно-следствена“, се казва в изявлението. Агенцията по храните и лекарствата на САЩ (FDA) също е определила тези видове подсладители като безопасни за консумация от човека, въз основа на наличните до този момент научни доказателства. Мария ИВАНОВА