Петте храни, които никога не бива да готвите директно от фризера
преди 4 часаСпоред анализ на Which?, неправилното приготвяне на замразени продукти може да доведе до неравномерно готвене и развитие на опасни бактерии Много хора разчитат на фризера, за да запазят храната свежа и да си осигурят бързи решения за вечеря след натоварен ден. Но според експертите, някои храни никога не трябва да се готвят директно от замразено състояние, защото това може да бъде опасно за здравето. Според анализ на Which?, неправилното приготвяне на замразени продукти може да доведе до неравномерно готвене и развитие на опасни бактерии като салмонела и кампилобактер. Агенцията по хранителни стандарти на Великобритания (FSA) потвърждава тези рискове и дава конкретни препоръки за безопасно размразяване. Внимание: Оризът става смъртоносна отрова, направите ли това 1. Пилешко месо Суровото пилешко никога не трябва да се готви направо от фризера. „Външната част може да изглежда готова, но вътрешността остава сурова и опасна за консумация“, предупреждават от Which?. Най-безопасният начин е да се остави да се размрази в хладилник – процес, който може да отнеме до 24 часа. Никога не го оставяйте на стайна температура. 2. Наденици Колбасите, приготвени у дома и замразени, трябва винаги да се размразяват напълно преди готвене. Ако са закупени като готови замразени продукти, може да се готвят директно, но само ако това е упоменато на опаковката. При домашно замразени наденици използвайте функцията за размразяване на микровълновата или оставете в хладилника за една нощ. 3. Кайма Блоковете със смляно месо са твърде плътни и не се нагряват равномерно. Това увеличава риска от хранително отравяне. Затова каймата винаги трябва да се размразява бавно в хладилника, особено ако ще се използва за ястия като лазаня или чили кон карне. Колко дълго може да се съхранява месо във фризер: Само с тези 5 правила ще сте в безопасност 4. Скариди и миди Замразените морски дарове изглеждат удобни, но готвенето им директно от фризера често води до неправилна текстура и неравномерна температура. „Външната част може да се втвърди, докато вътрешността остава студена – идеална среда за бактерии“, предупреждават експертите. Най-добре е скаридите да се размразяват в хладилника за една нощ или с микровълнова функция „Defrost“. 5. Домашно приготвени замразени ястия Останала лазаня или мусака често се замразяват за по-късно, но при повторно затопляне трябва да се внимава. Големите порции се сготвят неравномерно, особено ако съдържат млечни продукти или кайма. „Проверете дали цялото ястие е добре нагорещено и сготвено в центъра“, съветват от FSA. Замразяването е чудесен начин за съхранение и икономия, но не всички продукти са подходящи за директно готвене. Планирайте предварително, размразявайте безопасно и ще избегнете както хранителни рискове, така и развалени вечери./Zdrave.to.