Канелата помага да сме здрави през есенно-зимния период
преди 15 часаКанелата е една от онези подправки, които сякаш носят топлина дори в най-студените есенни дни. Със сладкия си аромат тя превръща обикновения чай или кафе в уютен ритуал и прави събуждането много по-приятно. Освен че е вкусна, има и много полезни свойства. Добива се от кората на специални видове дървета и се използва от векове не само в кухнята, но и в традиционната медицина по света. Освен че придава чудесен аромат на сладкиши, чайове и ястия, канелата съдържа калий, магнезий и калций, които са полезни за сърцето и здравето на костите. Една от основните й активни съставки е цинамалдехидът – веществото, което й придава характерния аромат и може би стои зад някои от нейните здравословни ползи. Смята се, че канелата има антиоксидантни, противовъзпалителни и дори антимикробни свойства, макар учените все още да изследват колко силно е действието им при хората. Независимо от това, малко канела в чая или десерта може да донесе не само приятен вкус и аромат, но и доза грижа за тялото от природата В подкрепа на тази теза резултатите от проведените досега за силата на канелата изследвания сочат, че канелата подпомага блокирането на ангиогенезата - процеса, при който се образуват нови кръвоносни съдове, подхранващи туморите. Това е един от основните начини, по които учените се опитват да спрат развитието на раковите клетки. Интересното е, че изследванията показват как канелата не само може да забави, но дори да спре този процес. Така се дават надежди, че тя би имала потенциална роля в превенцията или лечението на рака. Д-р Весела Балтова: Соленото, киселото и лютивото са вкусовете на есента Важно е да се уточни, че резултатите идват предимно от лабораторни и животински проучвания и все още няма доказателства, че консумацията на канела може да лекува рак. Цинамалдехидът в канелата е изследван заради своите антибактериални и антивирусни свойства. Тестовете показват, че той ограничава растежа на някои бактерии и гъбички - стафилококи, E. coli, салмонела и кандида. Канелата е богата на полифеноли, които представляват мощни антиоксиданти и помагат за защита на клетките от увреждане. Благодарение на тях тя понякога се използва като естествен консервант а изследванията сочат, че приемът на добавки с канела повишава нивата на антиоксидантите в организма и намалява възпаленията. Канелата помага дори за намаляване на нивата на триглицеридите и общия холестерол, което допринася за по-здраво сърце и по-нисък риск от сърдечносъдови заболявания. Някои проучвания показват, че приемът на около 1,5 грама канела дневно под формата на добавка може да понижи общия и „лошия“ (LDL) холестерол, триглицеридите и кръвната захар, особено при хора с метаболитни нарушения. Ако се приема редовно за повече от осем седмици, има благоприятен ефект и върху кръвното налягане. Предполага се, че има положително влияние при различни състояния, като болест на Алцхаймер, HIV, зъбен кариес, алергии, наднормено тегло и проблеми с храносмилането, включително, синдром на раздразненото черво. Въпреки това, повечето от тези проучвания са направени върху клетки или животински модели, а често не е уточнено какъв вид канела е използвана, което прави резултатите не особено категорични Важно е също да се има предвид, че канелата влияе върху нивата на кръвната захар. При наличие на диабет трябва да се направи консултация с лекар, преди да започнат да се приемат добавки с канела. Тя взаимодейства и с някои лекарства, включително, антибиотици, медикаменти за сърце, диабет или разреждане на кръвта, затова е добре винаги да се обсъжда употребата й под форма на добавка със специалист. Ако сложите 1-2 щипки канела в чая или топлото си мляко, ще направите студените есенни и зимни дни много по-уютни. Милена ВАСИЛЕВА