Фъстъците – „бадемите на бедняците“, които хранят сърцето и ума
преди 21 часаПолзи, рискове и колко е безопасно да ядем от любимата зимна закуска всеки ден Фъстъците отдавна са част от ежедневното меню на милиони хора по света. Наричани често „бадемите на бедняците“, те са богати на протеини, фибри, здравословни мазнини, витамини и минерали – хранителна комбинация, която ги прави една от най-полезните и достъпни закуски, особено през зимата. Защо фъстъците са полезни Фъстъците съдържат 25–30% растителен протеин, което ги превръща в чудесна алтернатива на месото за вегетарианци и хора, които търсят повече растителни източници на енергия. Те засилват метаболизма, поддържат мускулите и създават чувство за ситост, което помага за контрол на теглото. Мазнините във фъстъците са главно мононенаситени и полиненаситени – полезни за сърцето. Те понижават „лошия“ LDL холестерол и повишават „добрия“ HDL, намалявайки риска от сърдечно-съдови заболявания. Освен това, фъстъците са богати на фибри, които подпомагат храносмилането, поддържат стабилни нива на кръвната захар и стимулират чревния баланс. Витамини и минерали в една шепа Фъстъците са естествен източник на: Витамин Е – мощен антиоксидант, който защитава клетките; Витамини B6 и фолат – важни за мозъка и образуването на кръвни клетки; Магнезий и фосфор – за здрави кости и енергия; Цинк – укрепва имунитета и помага при възстановяване. В тях се съдържа и ресвератрол – същият антиоксидант, който се среща в червеното вино и има противовъзпалителни свойства, забавя стареенето и защитава клетките от увреждане. Ядките подобряват работата на сърцето и секса Колко фъстъци са полезни дневно Според нутриционистите около 50 грама дневно (една шепа) е оптималното количество за здрав възрастен човек. Ако се стремите към контрол на теглото, ограничете се до 30 грама. Най-здравословният избор са печени или варени фъстъци без добавена сол или масло, тъй като осолените варианти повишават кръвното налягане и задържат вода в организма. Витамин В5 разгражда мазнините в организма Как да ги включим в храненето Като междинна закуска; В салати и оризови ястия за допълнителна хрупкавост; Под формата на фъстъчено масло – в овесени купи или смутита. Кой трябва да внимава Фъстъците не са подходящи за всички. Алергични хора трябва да ги избягват напълно, защото дори следи от тях могат да предизвикат тежки реакции. Хора с чернодробни или бъбречни проблеми трябва да ги консумират умерено, тъй като съдържат вещества, които могат да натоварят тези органи. Прием на антикоагуланти (разреждащи кръвта) изисква внимание заради високото съдържание на витамин Е. Хора с чувствителен стомах или рефлукс могат да изпитат подуване и газове при прекомерна консумация. Възможни странични ефекти Преяждането с фъстъци може да доведе до: Наддаване на тегло – поради високата калорийност; Храносмилателен дискомфорт – подуване и газове; Високо кръвно налягане, ако се консумират осолени; Алергични реакции – от леки до животозастрашаващи. Заключение Фъстъците са здравословен, достъпен и вкусен източник на енергия, но – както при всяка храна – ключът е в умереността. Една шепа дневно е достатъчна, за да се възползвате от всичките им ползи – от по-силно сърце и имунитет до повече енергия през зимата.