Тиквените семки се превръщат в новата суперхрана
преди денСемките на добре узрялата тиква са оценени още в древността. Днес вече знаем, че макар и малки, те съдържат цяла гама от полезни елементи. Семките от тиква са и много вкусни, особено ако се приготвят правилно. Но дори и сурови, те доставят на тялото здраве, а на духа – настроение. В следващите редове ще ви запознаем с няколко любопитни факта, свързани с този продукт. Интересен факт №1 В древен Китай тиквените семки са били смятани за символ на дълголетието и са били използвани в традиционната медицина за поддържане на хармонията в тялото. Какво ги прави толкова добри? На първо място те са пазители на нервите и добрия сън. Съдържат много магнезий. Този елемент буквално е „отговорен“ за нашата устойчивост на стрес, отпускането на нервната система и качествената почивка през нощта. Шепа семки следобед могат да бъдат отлична естествена подкрепа за опънатите ни до скъсване през деня нерви. На второ място те се грижат за красотата на кожата и косата. Цинкът и витамин Е работят отлично в това направление. Цинкът помага за поддържането на естествената красота на кожата, а витамин Е е добре познатият „витамин на младостта“ – мощен антиоксидант, който се бори със стареенето на нашите клетки. Третата им полза се изразява в активната подкрепа за сърцето и кръвоносните съдове. Съдържат здравословни мазнини, които спомагат за поддържането на нормални нива на холестерола, както и аминокиселината аргинин, която се грижи за здравето на кръвоносните ни съдове. Източник са и на растителен протеин. За тези, които следят стриктно с какво се хранят и включват растителни продукти в менюто си, семената са чудесен начин да си набавят качествен протеин, който е градивният материал за нашето тяло. Най-разпространените заблуди за здравословното хранене, в които всички вярваме Интересен факт №2 Тиквените семки са сред шампионите по съдържание на L-триптофан. Тази аминокиселина в тялото ни се превръща в серотонин, „хормона на щастието“, който след това помага за синтеза на мелатонин, „хормонът на съня“. И ето какво се оказва – семената ни дават както добро настроение, така и здрав сън! Важно е обаче да не забравяме, че дори полезните неща трябва да се приемат с мяра. Както обичат да казват специалистите, дори и най-здравословният продукт спира да бъде здравословен, ако преминем разумните граници. А тиквените семки са ярък пример за това. Всичко е свързано с хранителната им плътност. Те са наситени с много мазнини (макар и здравословни!) и са доста сериозна храна за нашето тяло. Организмът ни ги възприема не като лека добавка, а като пълноценно хранене. Ако ги добавяме сякаш „мимоходом“, докато гледаме сериал или четем книга, тялото получава значителна хранителна добавка. И тази добавка, за съжаление, може бавно, но сигурно да започне да се складира в резерв. А, целта ни, всъщност, е внимателно да намаляваме този резерв, а не да го увеличаваме. Авокадото – суперхрана с изненадващи ползи за здравето Интересен факт №3 В някои източноевропейски страни тиквените семки традиционно се считат не просто за храна, а за лекарство. Те са били използвани в подкрепа на мъжкото здраве, а съвременната наука потвърждава ползите от цинка за репродуктивната система. Те могат да станат за нас истински приятелски настроена храна – ето как: най-сигурният начин е да използвате семената като пълноценен компонент на основните си хранения. Поръсете ги върху сутрешната си закуска или салата на обяд. По този начин замествате някои от другите мазнини и получавате всички ползи, без да рискувате да развалите фигурата си или да приемате нездравословни масла. Опитайте се да не ги ядете директно от пакетчето. По-добре е да отмерите малка шепа (около 15 грама) на дланта си – това представлява подходящата за всеки отделен човек порция. По този начин едновременно ще се насладите на вкуса и ще контролирате количеството. Най-здравословните семена са тези, които сте извадили от тиквата у дома и после сте ги изсушили сами. Може и ги купите сурови и после леко да ги засушите във фурната на ниска температура (до 70 градуса). Избягвайте пържени и особено осолени варианти - солта задържа водата в тялото, а това изобщо не ни е нужно – то е и вредно за организма, и неприятно за окото. И като спазваме препоръките, тази суперхрана се превръща във верен съюзник по пътя ни към отличното здраве и хармонията със себе си. Да бъдем здрави и да се хранете осъзнато!