Митове и факти за холестерола
преди 11 часаТрябва ли непременно да се борим с високите му нива При хората холестеролът се произвежда предимно от чернодробните клетки . Играе ключова биологична роля – съдържа се в клетъчните мембрани и без него транспортът на вещества в и извън клетките е невъзможен. Освен това, холестеролът е абсолютно необходим на организма, за да произвежда такива важни вещества, като витамин D, полови и стероидни хормони и жлъчни киселини. Накратко, тялото ни не може да функционира без холестерол. В общественото съзнание обаче, холестеролът се възприема като нещо, с което трябва да се борим. Съществуват седем популярни мита, свързани с холестерола – нека се спрем на тях и да ги разгледаме подробно. Мит 1: Целият холестерол е лош Това далеч не е вярно. Факт е, че холестеролът, който е неразтворим в течности, циркулира в кръвта като част от сложни съединения, наречени липопротеини. Има два основни вида липопротеини: липопротеини с ниска плътност (LDL) и липопротеини с висока плътност (HDL). LDL обикновено се нарича „лош“ холестерол, защото тези сложни съединения се разтварят лесно, утаявайки холестерола и прилепвайки към стените на кръвоносните съдове, образувайки запушващи атеросклеротични плаки. Това, от своя страна, води до сърдечно-съдови заболявания, инфаркти, инсулти и преждевременна смърт. Поради това лечението обикновено препоръчва насочено към прекомерно високите нива на „лошия“ холестерол. Повишените му стойности са свързани с наднормено тегло или затлъстяване, тютюнопушене, заседнал начин на живот, неправилно хранене и ендокринни нарушения. HDL се счита за „добър“ холестерол, защото помага за отстраняването на излишния LDL от тялото, като по този начин предпазва сърдечносъдовата система от заболявания. Доскоро се смяташе, че в идеалния случай кръвта трябва да има високи нива на „добър“ холестерол и ниски нива на „лош“ холестерол. Нови изследвания, обаче, показват, че нещата не са толкова прости. Оказва се, че твърде много HDL също не е добър вариант и в този случай рискът от сърдечносъдови заболявания се увеличава драстично. Мит 2: Виновни са храните, богати на холестерол Тялото ни произвежда около един грам холестерол на ден. Други 200-300 милиграма, в зависимост от диетата, идват от храната. Това означава, че храната е далеч от основния източник на холестерол за организма. Освен това, консумацията на храни, богати на холестерол, не води непременно до повишени нива в кръвта. Факт е, че получаваме холестерол предимно от животински мазнини, основно наситени мазнини, които са в изобилие в мазното червено месо, колбасите, и други месни продукти, както и в пълномаслените млечни продукти. Холестеролът в кръвта се повишава и поради трансмазнините, които са в изобилие в бързата храна. Без диети и статини - сваляме холестерола с нов метод Затова експертите препоръчват намаляване на наситените мазнини в диетата. Но ако се храните с: • яйца, • постно червено месо, • пиле, • пуйка, • риба, • морски дарове, • пресни зеленчуци, • плодове, • ядки, • семена, • зехтин, • зърнени храни и бобови растения, тогава това не само няма да доведе до повишаване на концентрацията на холестерол в кръвта, но и ще донесе много ползи за здравето. Мит 3: Нивата на холестерола могат да бъдат понижени само с прием на лекарства. Статините (лекарства за понижаване на холестерола) наистина са ефективни за контролиране на холестерола. Те, обаче, не са панацея – ако водите нездравословен начин на живот, обездвижени сте, имате наднормено тегло или затлъстяване, или пушите, лекарствата може да не са ефективни. Ето защо, преди да започнете да приемате статини, опитайте се да се откажете от лошите навици, да спортувате, да отслабнете, да намалите наситените мазнини и да приемете здравословни храни. Това може да е достатъчно, за да предотврати твърде високото покачване на нивата на холестерола. Мит 4: Ако имам нормално тегло, не е нужно да се притеснявам за холестерола. Нивата на холестерола се влияят от сложна комбинация от фактори – генетика, начин на живот, диета, функция на щитовидната жлеза, физическа активност, сън, лекарства и метаболитни фактори. Следователно, теглото само по себе си не трябва да се използва като ориентир – някои хора са слаби и имат висок холестерол, докато други са с наднормено тегло и имат нормален холестерол. Лекарят посочи признаци на висок холестерол по кожата Мит 5: Трябва да проверявате нивата си на холестерол едва след 40 години Всъщност, това далеч не е вярно. Експертите препоръчват да се изследва холестеролът за първи път между 9 и 11-годишна възраст, втори път между 17 и 21 години и след това да се прави повторно изследване на всеки 4-6 години. Ако имате фамилна анамнеза за инфаркти и инсулти, пушите или страдате от диабет или сърдечносъдови заболявания, трябва да се изследва холестеролът ви по-често. В средна и напреднала възраст, за мъже от 45 до 65 години и за жени от 55 до 65 години, се препоръчва да се проверяват нивата на холестерола на всеки една до две години. Мит 6: Високият холестерол е мъжки проблем Съвсем не. Това разстройство, подобно на сърдечносъдовите заболявания, засяга еднакво и двата пола. При жените нивата на холестерола могат да бъдат негативно повлияни от бременност, кърмене, хормонален дисбаланс и менопауза. Мит 7: Ако холестеролът се повиши, ще го забележим. В повечето случаи високият холестерол не причинява симптоми, поради което се препоръчват редовни кръвни изследвания. Атеросклеротичните плаки се образуват незабележимо в кръвоносните съдове и вие осъзнавате състоянието си едва, когато получите инфаркт.