Гроздето като лечебен помощник
преди 2 дниГроздето не е само вино и стафиди, то може да предложи много повече. Независимо дали в митологията, изкуството, религията или народната мъдрост - няма друго растение, което да е предмет на такова внимание, като лозата. Любопитен факт е, че този плод от незапомнени времена се използва в натуропатията. Признат е за успешен лек при различни заболявания. Червеното вино категорично не се препоръчва за хора с хистаминова непоносимост - състояние, при което тялото не успява да разгради хистамина ефективно, а това води до неговото натрупване и проява на различни симптоми. Те варират от главоболие, обриви и храносмилателни разстройства до проблеми с дишането и сърцебиене. Прясното грозде обаче може да се консумира дори при това заболяване, защото хистаминът се произвежда по време на процеса на ферментация при винопроизводството. Червените вина съдържат повече хистамин от белите поради специфичната ферментация и повишената киселинна редукция. Прясното грозде, от друга страна, е с много ниско съдържание на хистамин, което се отнася и за червеното, и за бялото. През есента лютите храни са вредни Плодовете на лозата съдържат множество вторични растителни вещества, които имат положителен ефект върху здравето. Досега в гроздето са идентифицирани общо около 1600 съединения Още в древността философи и лечители са възхвалявали лечебните свойства на прясното грозде. Употребата му е била изключително разнообразна. Неузрелият грозд се е използвал за лечение на болки в гърлото. Стафидите са се давали при туберкулоза, запек и жажда. Зрялото грозде се е използвало като част от терапията при рак, холера, едра шарка, гадене, кожни и очни инфекции, както и бъбречни и чернодробни заболявания. Сокът от лозата се прилагал за лечение на кожни и очни заболявания. Лозовите листа са били чудесно средство срещу хемороиди, а цветовете на асмите се приготвяли на чай за укрепване на нервите. В традиционната индийска медицина гроздето се е използвало при кашлица, респираторен проблем и хрема, увеличен черен дроб и далак, загуба на апетит. Добре узрялото грозде все още се счита за кръвообразуващо укрепващо и пречистващо кръвта в народната медицина. Използва се при атеросклероза, затлъстяване, чернодробни заболявания, запек. Зеленото се препоръчва при главоболие и стомашни болки. Съдържа ценни антиоксиданти, които осигуряват множество ползи, помага за прочистване на тялото и за премахване на тежки метали и дори радиоактивни съединения. Насища организма с витамини от група В, което подобрява хематопоезата и нормализира нивата на хемоглобина.