
Шест свойства на авокадото, за които може да не знаете
преди 4 часа
То е спечелило световна слава не само заради вкуса си, но и заради ползите си за здравето Авокадото произхожда от Централна Америка, но днес се отглежда по целия свят. В южноамериканските кухни се използва за приготвяне на гуакамоле и се добавя към такос, салати и предястия. То е спечелило световна слава не само заради вкуса си, но и заради ползите си за здравето. Авокадото е плод, богат на здравословни мазнини, фибри, витамини и минерали. Ето какво се съдържа в около 100 грама (половин средно голямо авокадо): около 160 ккал, 15 г мазнини, „Харвардска чиния“ – що е то 2 г протеин, 8,5 г въглехидрати, 7 г фибри. Витамини и минерали (на 100 г плод): витамин К - 17-18% от дневната нужда, витамин Е - 14%, витамин C - около 11%, витамин B6 - 15%, фолати - 20%, пантотенова киселина (витамин B5) - 28%, калий - 10-11%, магнезий - 7%, мед - 21%. Прави впечатление, че някои от тези хранителни вещества не са леснодостъпни за хората, като например калий, витамин Е, витамин С, фолат и витамин В6. Полезно е да поръчвате здравословни храни с доставка, за да сте сигурни, че диетата ви получава достатъчно здравословни съставки. Ползи за червата Това се дължи главно на високото съдържание на фибри. Полезните бактерии превръщат фибрите в късоверижни мастни киселини, които: - намаляване на възпалението, - предпазват чревните клетки от злокачествена дегенерация. При болки в ставите помага авокадо Едно проучване показва, че консумацията на средно голямо авокадо ежедневно в продължение на 12 седмици помага: - намаляване на нивото на жлъчните киселини в червата (в излишък те причиняват възпаление и са свързани с повишен риск от рак на червата); - обогатяване на полезната чревна микрофлора. Намалява риска от сърдечно-съдови заболявания Авокадото съдържа много полезни за сърцето хранителни вещества: ненаситени мазнини, фибри, калий, магнезий и витамини. Доказано е, че редовната консумация на плода влияе върху ключови рискови фактори за сърдечни заболявания: - повишава нивото на „добрия“ холестерол (който защитава кръвоносните съдове); - намалява нивото на „лошия“ холестерол (това е формата на холестерол, която се отлага по стените на артериите); - намалява риска от хипертония (главно поради калий и магнезий); - намалява възпалението в кръвоносните съдове и нормализира метаболизма на мазнините. Авокадото съдържа редица биологично активни вещества с антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. В допълнение към витамините C и E, то съдържа също каротеноиди (лутеин, α-каротин, β-каротин) и полифеноли. Тези вещества помагат на организма да се бори със свободните радикали, които увреждат клетките и ускоряват развитието на хронични заболявания (атеросклероза, диабет, невродегенеративни заболявания). По-специално: - Каротеноидите защитават малките съдове и нервните клетки. - Полифенолите намаляват нивата на възпаление. - Витамин Е стабилизира клетъчните мембрани. Помага ви да отслабнете Авокадото е доста калорично. Въпреки това, то се счита за здравословна храна за тези, които се опитват да отслабнат. Всичко е въпрос на състав. Фибрите забавят храносмилането и стабилизират нивата на кръвната захар, като ви помагат да се чувствате сити по-дълго. Здравословните мазнини (предимно олеинова киселина) активират областите на мозъка, отговорни за ситостта, и намаляват апетита. Диетолог: В този ред трябва да ядете храните, за да отслабнете и да сте здрави Изследванията показват, че хранителните фибри са един от основните фактори, влияещи върху телесното тегло. Хората, които редовно консумират храни с високо съдържание на фибри, отслабват по-лесно и по-рядко качват килограми отново. Полезно по време на бременност По време на бременност и кърмене тялото се нуждае от повече витамини и минерали. Авокадото помага за задоволяване на повишените нужди на женското тяло през този период. По време на бременност нуждата от фолат се увеличава от 400 на 600 мкг на ден. Недостигът на този витамин увеличава риска от дефекти на невралната тръба на плода. Половин авокадо (около 100 г) осигурява до 20% от дневната нужда от фолат. Освен това, по време на бременност, нуждата от калий, витамини C и B6 също се увеличава. Последните са от решаващо значение за имунитета и развитието на тъканите на плода./Zdrave.to