
Смокинята е плодът на дълголетието
преди 9 часа
Предлага многостранни ползи за здравето Едно от най-древните култивирани растения, смокинята расте от незапомнени времена в Средиземноморието и Близкия и Средния изток, където климатът е сух, слънчев и горещ. Споменава се многократно и в Библията - с нейните листа Адам и Ева прикриват голотата си. Сочните, сладки плодове на смокиновото дърво са свързвани с темата за здравето и дълголетието още в Древна Гърция и Рим. И както показват съвременните изследвания, с основание. Установено е, че са отличен източник на фибри, витамини А, В (особено В6) и С, както и цял набор от жизненоважни минерали: калций, калий, магнезий, манган, цинк, мед, фосфор и желязо. Пресните смокини са сравнително нискокалорични, но сушените са по-сладки и по-калорични, като същевременно много богати на калий. Всички части на пресния плод съдържат антиоксиданти, вещества, които предпазват клетките от увреждане от свободните радикали. Натрупването на свободни радикали в тялото играе роля в процеса на стареене и развитието на сериозни заболявания като рак, артрит и сърдечносъдови заболявания. Благодарение на този балансиран състав смокините имат много свойства, които са от полза за организма. Ето къде играят най-важна роля. Храносмилане От древни времена се ползват в традиционната медицина за борба със запека и за подобряване на здравето на стомашно-чревния тракт. Това се дължи на високото съдържание на фибри и пребиотици – вещества, които подхранват полезните бактерии в червата, за да имаме подобрена чревна флора и намалено чревно възпаление. Сърце и кръвоносни съдове Хронично повишеното кръвно налягане е директен път към инсулти и инфаркти. Един от факторите, водещи до хипертония, е липсата на калий, комбинирана с излишък на натрий или сол. Плодът е много богат на калий, което помага за коригиране на този дисбаланс. Фибрите служат и като превозно средство за извеждането на излишния натрий от тялото. Изследванията показват също, че смокините са фактор не само за нормализиране на кръвното налягане, но и за намаляване на нивото на мазнините и холестерола в кръвта. 5 навика, които удължават живота с 20 години Кости Смокините са отличен източник не само на калий, но и на калций. Тези минерали, когато се комбинират, са много полезни за увеличаване на костната плътност, което помага за предотвратяване на остеопорозата и намалява риска от фрактури. Коса Във вкусния плод има желязо - минерал, необходим за поддържането на здрава коса. При хора с желязодефицитна анемия също е препоръчително да се приемат повече смокини. Възпалителни заболявания Заради съединения с противовъзпалителни свойства, блокиращи активността на цитокините – имунни молекули, причиняващи възпаление, смокините са ценен съюзник в борбата с тези състояния. Използват се в традиционната медицина като средство срещу кашлица, при болки в гърлото и дрезгавост на гласа (плодът се накисва в горещо мляко), както и за сваляне на висока температури. Науката все още не е изследвала напълно смокините от гледна точка на здравето, но се предполага, че биоактивните съединения в плода помагат за поддържане на контрол на теглото, понижават нивата на кръвната захар при диабет, подобряват функцията на черния дроб и панкреаса. Важна роля имат за състоянието на кожата, за сексуалната функция и дори действат противораково, потискайки растежа на туморите. В кои случаи да внимавате с консумацията на смокини ♦ Макар и рядко, може да възникне алергична реакция към тях и, колкото и да е странно, тя се наблюдава по-често при хора с алергия към брезов прашец. ♦ Както пресните, така и сушените смокини съдържат много витамин К, който намалява ефективността на лекарствата за разреждане на кръвта. Следователно, ако приемате такива лекарства, трябва да избягвате смокините. ♦ Ако прекалите, има опасност да получите диария, подуване на корема, газове и коремна болка. Причината са многото късоверижни въглехидрати в плода, които не се абсорбират напълно в кръвния поток в тънките черва и достигат до дебелото черво, където се превръщат в храна за бактериите там. По време на процеса на ферментация и преработката на късоверижни въглехидрати от бактерии се отделят много газове и това води до неприятни последствия.