
Шок от Австралия: Те проследиха хиляди хора, доверяващи се на здравословна алтернатива и откриха...
преди 15 часа
Проучването на университета Монаш, публикувано в списанието Diabetes & Metabolism, е проследило 36 608 възрастни „Здравословна“ алтернатива току-що се превърна в големия злодей – и милиони „диетиращи“ и тези, които са изложени на риск от диабет, несъзнателно удвояват риска си от това порочно заболяване, което значително скъсява живота, пише списание Science. Революционно 14-годишно австралийско проучване разби основите на хранителната култура, като разкри, че нещо, за което дълго време се твърдеше, че е по-добрата алтернатива, всъщност е по-голямата опасност. Така една кутия сок, рекламиран като без захар (различни коли, газирани и енергийни напитки, сокове с подсладители, протеинови напитки...) на ден увеличава риска от диабет тип 2 с 38 процента - значително повече от 23-процентното увеличение на риска, причинено от обикновените подсладени сокове. „Харвардска чиния“ – що е то Проучването на университета Монаш, публикувано в списанието Diabetes & Metabolism, е проследило 36 608 възрастни и е установило, че изкуствените подсладители може да са метаболитно по-опасни от захарите, които би трябвало да заместят. Водещият автор на изследването, професор Пол Зимет, описа откритията като „призив за събуждане както за потребителите, така и за здравните власти“. Обхватът на изследването е безпрецедентен: Участниците са били проследявани в продължение на близо 14 години, а изследователите внимателно са записвали моделите на пиене и здравните резултати, като същевременно са контролирали начина на живот, затлъстяването и социално-икономическия статус. Но австралийските открития не са изолирани. Огромно френско проучване със 105 588 участници установи, че тези, които консумират най-много изкуствени подсладители, имат 69% по-висок риск от диабет, докато американско проучване открива 67% повишен риск при тези, които пият диетични газирани напитки ежедневно. Учени откриха как помага канелата при диабет Най-екстремното откритие идва от 30-годишното проучване CARDIA, което показва 129% по-висок риск от диабет при тези, които пият най-много диетични газирани напитки. Механизмите зад това парадоксално явление включват нарушен глюкозен метаболизъм, променена чревна микробиота и намалена инсулинова чувствителност. Изкуствените подсладители като аспартам, ацесулфам-К и сукралоза изглежда причиняват метаболитна дисфункция, която всъщност насърчава състоянието, което са предназначени да предотвратят. Зелевата супа понижава нивата на кръвната захар Д-р Шарлот Дебрас от френското проучване заявява, че тези добавки „може да не са безопасни алтернативи на захарта“ и предизвиква „непрекъснати въпроси от здравните власти по целия свят“. Това изследване превръща диетичните сокове от удоволствие без чувство за вина в потенциална метаболитна бомба със закъснител, доказвайки, че пътят към здравето рядко включва изкуствени преки пътища. Така че, пийте сладки сокове умерено, избягвайте изкуствени подсладители като аспартам, ацесулфам-к и сукралоза, а най-добрата напитка за вас е водата! Изследванията не споменават стевията като проблем, така че засега консумацията ѝ е полезна за организма./Zdrave.to.