
Карниворната диета – ефект, рискове и мнението на експертите
преди 2 дни
Този хранителен режим изключва напълно растителните храни В социалните мрежи карниворната (месоядна) диета набира все по-голяма популярност. Инфлуенсъри в Instagram и TikTok споделят кадри с огромни порции пържоли, бургери и ребра, често без нито един зеленчук. Този хранителен режим изключва напълно растителните храни, залагайки само на месо, яйца и млечни продукти. Някои последователи дори се хранят почти изцяло с червено месо. Поддръжниците на карниворната диета твърдят, че тя води до бърза загуба на тегло, по-чиста кожа и намаляване на възпаленията. Някои я представят и като „връщане към корените“ – към храненето на праисторическите ловци. Тези твърдения обаче нямат научно потвърждение. Лекарите предупреждават, че липсват клинични изследвания, доказващи дългосрочните ѝ ползи за здравето. Осемте най-здравословни подправки в света Съвременната месна индустрия е далеч от идеализирания „естествен“ начин на хранене. Според ООН, една трета от глобалните емисии на парникови газове идват от хранителния сектор, като консумацията на месо е сред най-големите източници на въглероден отпечатък. Въпреки нарастващата популярност онлайн, месоядието остава маргинална тенденция – доклад на Good Food Institute (2023) показва, че 60% от американските домакинства купуват растителни продукти, а броят на „флекситарианците“ се е удвоил за десет години. Как диетата влияе на червата Много хора, започнали карниворна диета, съобщават за намалено подуване и газове, което често се дължи не на отсъствието на зеленчуци, а на липсата на храни, богати на FODMAP – въглехидрати, които дразнят червата при някои хора. Според гастроентеролога д-р Уенди Лебрет, подобно облекчение може да се постигне и чрез ниско-FODMAP режим, без да се елиминират всички растителни храни. Диетологът Емили Прпа предупреждава, че дългосрочното изключване на фибрите може да наруши чревния микробиом. При повторно въвеждане на растителни храни тялото може да реагира по-силно, тъй като е загубило полезни бактерии, подпомагащи храносмилането. Защо фибрите са жизненоважни Фибрите не само подпомагат храносмилането, но и намаляват риска от сърдечни заболявания, диабет и рак. Преглед от 2023 г. показва, че високият прием на фибри може да снижи риска от рак с до 22%, включително от колоректален рак. „Премахването на фибрите напълно отнема една от най-добрите защити на тялото и ума“, подчертава Прпа. Хранителни дефицити и натоварване на органите При диета, съставена само от месо, организмът губи достъп до витамин C, антиоксиданти и фитонутриенти, които защитават клетките от възпаления и стареене. Високият прием на протеин натоварва черния дроб и бъбреците, повишавайки риска от бъбречни камъни и дългосрочен органен стрес. Прпа отбелязва, че мозъкът също страда от липсата на растителни храни – средиземноморската диета, богата на фибри, е свързана с по-нисък риск от депресия и по-добро когнитивно здраве. За силен имунитет - сезонна диета Влияние върху сърдечното здраве Кардиолозите от години предупреждават, че високата консумация на червено и преработено месо увеличава нивото на „лошия“ LDL холестерол – основен рисков фактор за инфаркт и инсулт. Проучване от 2021 г. с над 180 000 участници показва, че прекомерната консумация на червено месо увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания с 20%, а от инсулт – повече от два пъти. „Липсата на фибри премахва естествените механизми на тялото за понижаване на холестерола“, казва Прпа. „Затова дългосрочният риск от карниворната диета не е за подценяване.“ Карниворната диета може да даде краткосрочни резултати – като по-малко подуване или бърза загуба на тегло – но дългосрочните ефекти върху здравето са тревожни. Според експертите, най-големият ѝ проблем не е какво включва, а какво изключва: разнообразието и защитните вещества, от които тялото се нуждае всеки ден./Zdrave.to