
Мастните киселини в кърмата изграждат мозъка
преди 4 часа
Те са основният фактор за развитието на новороденото За връзката между здравето на детето и продължителността на кърменето се говори отдавна. Майчиното мляко влияе значително върху физическото и психическото здраве на децата на различните етапи от развитието им. Съвременните изследвания потвърждават, че колкото по-дълго продължава естественото хранене, толкова повече ползи носи то както за детето, така и за майката. Това играе важна роля и в превенцията на алергичните заболявания. Доказано е, че намалява риска от алергии през първите четири месеца от живота на детето. Интересен факт е, че през докато навърши три месеца, детето не развива защитни антитела, а кърмата играе ключова роля в развитието на детския имунитет. Ако говорим за дългосрочни резултати, кърменето е превенция на затлъстяването, рака и намаляване на риска от сърдечносъдови заболявания и диабет. Затова СЗО препоръчва бебето да се храни с кърма поне през първите шест месеца, което помага за формирането на здравословна чревна микробиота. Д-р Жанета Узунова: Начинът на раждане неизбежно се отразява върху кърменето Много щамове полезни бактерии се предават от майката на детето: Lactobacillus, Staphylococcus, Enterococcus и Bifidobacterium. Тези микроорганизми укрепват чревната бариера, предотвратяват навлизането на вредни вещества в кръвния поток и намаляват честотата на инфекциозните заболявания Освен това майчиното мляко съдържа уникални компоненти, които са от решаващо значение за развитието на нервната система. Полиненаситените мастни киселини играят специална роля, като докозахексаенова (Омега-3) и арахидонова (Омега-6) киселина. Те имат огромно влияние върху развитието на мозъка и очите на бебето. Всъщност това са „градивните елементи“ за развитието на мозъка. Повечето хранителни вещества в млякото остават стабилни благодарение на мъдрите механизми на лактация, заложени от природата. Въпреки това е възможно да възникнат дефицити. Съдържанието на определени витамини и минерали в кърмата зависи пряко от храненето на кърмещата жена, от съдържанието на витамини в тялото й. Но ако правим кръвни изследвания на майката, няма да получим пълната картина – трябва да се изследва млякото. След като кърмещата майка е установила всички дефицити, може да й бъде назначена индивидуална диета, която ще компенсира липсата на вещества необходими за здравето и развитието на детето. Ако е необходимо, лекарят ще може да изчисли дозите на необходимите добавки за майката. Може да й бъдат предписани витамини D и В, Омега-3, йод и други микроелементи. Важно е те да се усвояват добре и за това е необходимо да се комбинират с определена диета, като се вземе предвид съвместимостта с други вещества, както и състоянието на храносмилателната система. Намалява риска от рак на гърдата, яйчниците и ендометриума, сърдечносъдови заболявания, диабет тип 2 и, което е важно, следродилна депресия. Кърменето е продукт на милиони години еволюция, който носи огромни ползи както за детето, така и за майката. Милена ВАСИЛЕВА