
Червени, жълти или зелени - кои чушки са по-полезни
преди 5 часа
Как трябва да изглежда балансираната диета - това трябва да се яде всеки ден Чушките - едни от най-популярните и универсални зеленчуци в нашата кухня. Ярките им цветове са приятни за окото, а богатият им вкус ги правят незаменими в салати, яхнии, сосове и предястия. Зад външната им привлекателност се крие истинска съкровищница от витамини, антиоксиданти и биологично активни вещества. Богати са на витамин C – една средно голяма чушка покрива повече от 100% от дневната нужда. Витамин C укрепва имунната система, участва в синтеза на колаген и е мощен антиоксидант. Бета-каротин и витамин А – особено в червените и жълтите чушки. Тези вещества са важни за здравето на очите, кожата и лигавиците. Витамини от група В (B6, фолиева киселина) участват в метаболизма, синтеза на хемоглобин и функционирането на нервната система. Антиоксиданти (лутеин, зеаксантин, кверцетин) – предпазват клетките от оксидативен стрес, забавят стареенето и намаляват риска от хронични заболявания. Ниското съдържание на калории и високото съдържание на вода правят чушките идеален продукт за диетично и спортно хранене За хората, които спортуват, пиперът е особено ценен, защото подпомага възстановяването на тъканите с витамин С и антиоксиданти, намалява възпалението след интензивни упражнения, подобрява микроциркулацията и доставката на кислород до мускулите, участва в синтеза на хемоглобин, който е важен за издръжливостта. Благодарение на фибрите и ниското съдържание на калории чушките помагат за контролиране на теглото или покачване на мускулна маса. Цветът на чушката не е просто естетика, а индикатор за степента на зрялост и химичния й състав. С узряването се променя не само вкусът, но и профилът на биологично активните вещества. Червените чушки са лидер по съдържание на витамин C, бета-каротин и антиоксиданти. Най-узрели и най-сладки. Жълтите са подобни на червените чушки по състав, но съдържат по-малко каротеноиди. Зелените чушки технически са неузрели плодове Те съдържат по-малко витамини, но повече хлорофил и имат по-горчив вкус. Но са най-евтините и най-хрупкави. С узряването на зелените чушки те стават жълти, оранжеви и накрая червени. Това е естествен процес, който включва натрупване на захари и антиоксиданти. Пиперът се използва в приготвянето на храна от древни времена. Всеки цвят от този зеленчук си има своите кулинарни предимства. Зелените са идеални за: • пресни салати (особено с краставици, домати, лук); • задушени ястия (рагу, зеленчукови смеси); • пълнени (с ориз, кайма или извара). • поради по-твърдата си структура те запазват добре формата си по време на термична обработка. Червените и жълтите чушки се използват най-добре: • в пресни салати (добавят сладост и яркост); • в печени ястия (във фурната със зехтин и подправки); • в сосове (паприка, айоли, песто); • във варени и задушени зеленчукови яхнии. • сладкият им вкус ги прави популярни в бебешкото и диетичното хранене. Противопоказания и предпазни мерки ♦ обостряне на заболявания на стомашно-чревния тракт (ГИТ) (гастрит, язви, колит) – пиперът може да раздразни лигавицата, особено в суров вид; ♦ повишена стомашна киселинност – използвайте с повишено внимание; ♦ алергия – рядко, но е възможна индивидуална непоносимост; ♦ подагра и уролитиаза – чушката не е противопоказана, но при остри състояния е по-добре да се ограничат зеленчуците от семейство паслън (спорен въпрос, изисква индивидуален подход). За да запазите максимално витамините, особено витамин C, опитайте се да консумирате чушките сурови или с минимална термична обработка. При варене се губи до 30-40% от витамин C, а при пържене – до 50%. Печенето във фурна на умерена температура (180°C) е по-щадящ метод.