
Д-р Тихомира Георева: Есента е подходяща за отслабване
преди 4 часа
Температурните колебания причиняват "нередовен стомах" През есента температурите падат, дните се скъсяват, а и хранителните ни навици се променят. Мнозина тогава усещат стомашен дискомфорт, който често отдават на времето или на липсата на свежи плодове и зеленчуци. С настъпването на студа се увеличава и приемът на лекарства срещу настинки и болки, които дразнят стомаха, а той страда и от промените в нервната и хормоналната регулация, причинени от вариациите в атмосферното налягане. Как да се погрижим за стомаха си през есента - на тази тема разговаряме с д-р Тихомира Георева. Визитка ♦ Д-р Тихомира Георева завършва Медицинския университет в Пловдив през 2013 г., а от 2014 г. е част от екипа на Отделението по гастроентерология в болница "Пълмед". Придобива специалност гастроентерология и втора магистратура по нутриционизъм. Изготвя хранителни режими за желаещи да редуцират теглото си при пациенти с хронични заболявания, които искат да качат килограми, както и за страдащи от булимия или анорексия. – Д-р Георева, на какво се дължи стомашният дискомфорт през есента? – Това е период, в който организмът се адаптира към по-хладното време и по-малкото слънце. Менюто ни се променя и започваме да консумираме повече мазни и по-тежки ястия, свежите плодове и зеленчуци намаляват, а имунната система е по-натоварена. Всички тези фактори водят до по-чувствителен стомах. – Често хората казват, че имат „нередовен стомах“. Какво означава това? – Това е общо понятие, с което пациентите описват оплаквания като запек, диария, подуване, тежест или парене. Най-често става дума за промяна в честотата и характера на изхожданията. – Какво провокира състоянието? – Причините са много: рязка промяна в храненето, недостатъчно фибри и течности, прекомерен кофеин, алкохол, пикантни и мазни храни, стрес, а понякога и сезонни вируси. – Какви са симптомите? – Подуване, тежест, газове, болка или парене в горната част на корема, запек или диария, гадене, липса на апетит или бързо засищане. Д-р Тихомира Георева – Кога трябва да се потърси лекарска помощ? – При силни или продължителни болки, кръв в изпражненията или повръщаното, рязка загуба на тегло, чести нощни оплаквания или симптоми, които не се повлияват от промяна в храненето. – Как се поставя диагнозата? – Започва се с разговор и преглед при гастроентеролог. При нужда се правят кръвни, образни и ендоскопски изследвания. – Как се лекува? – Лечението зависи от диагнозата. Обикновено включва балансирано хранене, лекарства при нужда (противокиселинни, пробиотици), достатъчен прием на вода, намаляване на стреса и редовна физическа активност. – Кои храни са подходящи и кои – не? – Подходящи са леки супи, варени или печени зеленчуци, банани, ябълки, овесени ядки, кисело мляко, постно месо и риба. Не се препоръчват пържени, мазни и лютиви храни, газирани напитки, алкохол, тежки консерви и прекалено сладки изделия. – Какъв режим е подходящ за хора с гастрит или язва през есента? – Препоръчва се дробно хранене 5–6 пъти на ден, варени или печени храни, избягване на люто, кафе, шоколад, цитруси и алкохол. Полезни са картофи, овес, тиква, добре узрели банани и нетлъсти меса. Нишестени и щадящи въглехидрати – овес, картофи, тиква, киноа, пълнозърнести. Лесноусвоими белтъчини – нетлъста риба и месо, яйца, кисело мляко с пробиотици. Плодове и зеленчуци с антиоксидантен ефект – боровинки, ягоди, броколи, моркови. Здравословни мазнини – зехтин, авокадо, ядки и семена (умерено). С възрастта ставаме чувствителни към някои храни – А какви напитки са препоръчителни? – Най-вече - вода. Подходящи са билкови чайове (лайка, джинджифил, куркума), бистри бульони. – Какво е добре да хапват през есента хората без стомашни проблеми? – Най-добре е храненето да е разнообразно и балансирано – сезонни плодове и зеленчуци, пълнозърнести продукти, достатъчно белтъчини и ферментирали храни като кисело мляко и кисело зеле. – Сега е сезонът на консервирането. Кои храни са полезни и кои – не? – Полезни са замразените плодове и зеленчуци, компоти без много захар и туршии с умерено количество сол. Нежелателни са тежки маринати, прекалено солени или люти консерви и пушени меса. – Замразяване или консервиране – кое е по-добро? – За хора с чувствителен стомах замразяването е по-добър вариант – запазва витамините и не натоварва стомаха с консерванти, сол и оцет. – Есента подходящ сезон ли е за отслабване? – Да. Организмът се адаптира по-лесно след лятото, а преди зимата е добре да се укрепи имунитетът и да се контролира теглото. – Какви са вашите препоръки за подготовка за зимата? – Хранете се редовно и на малки порции, увеличете приема на зеленчуци и ферментирали продукти, ограничавайте алкохола и тежките ястия, пийте достатъчно вода и се движете ежедневно. При първи оплаквания търсете лекар, за да избегнете усложнения. Есента е подходящ момент да обърнем внимание на стомаха си – чрез балансирано хранене, повече движение и разумен избор на храни. Така не само ще избегнем неприятните оплаквания, но и ще посрещнем зимата по-здрави и устойчиви. Мария ИВАНОВА