
Малки семенца регулират нивата на захарта
преди 2 часа
Всички познаваме страхотния вкус на зелените листа от босилек, които са неизменна съставка в много ястия. Но малцина осъзнават, че обикновеният босилек може да предложи много повече. Тъмните му семена са универсална суперхрана, която ще допълни перфектно ежедневната ви диета. Ще бъде оценена както от тези, които спазват диета, така и от диабетиците. Семената от босилек са източник на хранителни ползи и естествен начин да се грижите за здравето си. Въпреки че все още са по-малко популярни от чиа или лен, те набират все по-голямо признание. Наричат се още тукмария. Когато се накиснат във вода, набъбват няколко пъти, създавайки желатинова обвивка. Консистенцията става по-подобна на гелообразна. А какво да кажем за вкуса? Семената на сладкия босилек са без мирис и неутрални на вкус. Поради тези причини са лесни за включване в диетата ви, без да се притеснявате от вкусов шок. В Индия се използват като съставка в десерти и безалкохолни напитки. В Тайланд, Малайзия и Индонезия се добавят към млечни чайове, лимонади и коктейли. Магнезий, цинк, хром – новите борци за здраве В други части на света стават все по-популярни, особено в растителните диети Полезните свойства на семената от сладък босилек са доста обширни. Те действат подобно на лененото семе, предотвратявайки запека. Семената са богат източник на фибри, които подпомагат храносмилането, улесняват транспорта на метаболитните отпадъци в червата и осигуряват чувство за ситост. Техните комбинирани противовъзпалителни и антиоксидантни свойства поддържат имунната система. Компонентите, съдържащи се в семената на сладкия босилек, помагат за регулиране на нивата на кръвната захар. Наличието на витамин Е, множество минерали (манган и цинк) и мастни киселини (включително омега-3) имат положителен ефект и върху състоянието на зрението, при катаракта, на кожата – при псориазис. Просто изсипете 1-2 чаени лъжички семена в чаша и добавете вода. Изчакайте 15 минути – след това те ще набъбнат и ще бъдат готови за консумация. Идеални са за десерти (като пудинги), смутита и овесени ядки. Можете също да ги смесите с кисело мляко. Милена ВАСИЛЕВА