
Какво ще се случи с тялото ни, ако ядем краставици всеки ден
преди 2 часа
Краставиците не са просто освежаващ летен зеленчук, а истинска суперхрана с цял набор от полезни свойства. Заради ниското си съдържание на калории и високото съдържание на вода (до 95%), те са се превърнали в любимци на диетолозите и тези, които се стремят към здравословен начин на живот. Ползи от ежедневната консумация на краставици 1. Понижава кръвното налягане и подкрепя сърцето Пресните краставици помагат за разширяване на кръвоносните съдове, нормализиране на кръвното налягане и подобряване на състава на кръвта. Заради съдържанието на калий и магнезий те са полезни за предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания. Антиоксидантите в състава им помагат за намаляване на възпаленията, предотвратяват оксидативното увреждане на клетките и предпазват от коронарна болест на сърцето. 2. Регулира нивото на захарта Краставиците съдържат ензим, който действа подобно на инсулина. Той помага за контролиране на нивата на кръвната захар, затова и зеленчукът е особено ценен в диетата на диабетици и хора, които следят нивата си на захар. Най-полезно е краставиците да се ядат с кората, в която са концентрирани най-много микроелементи. 3. Подобрява работата на бъбреците Краставиците притежават лек диуретичен ефект. Те помагат за отстраняването на течности и токсини, както и за прочистването на бъбреците от песъчинки и малки отлагания. Хората с бъбречни заболявания обаче трябва да се консултират с лекар преди да започнат да ги консумират редовно. 4. Прочистване на организма и кръвоносните съдове Благодарение на натуралните киселини и гликозида кукурбитацин, краставиците помагат за прочистването на кръвоносните съдове от холестеролни плаки. Тези вещества премахват токсините, подобряват кръвообращението и предотвратяват развитието на атеросклероза. 5. Здрава кожа и подобрен външен вид Високото съдържание на вода прави краставиците чудесен продукт за поддържане на хидратацията и здравето на кожата. Те помагат за хидратирането на клетките, правят кожата еластична, намаляват възпаленията и предпазват от UV лъчи. Резенчетата краставица могат да се използват като естествени лепенки за подпухналост под очите. 6. Подпомагат храносмилането Фибрите в краставиците подобряват перисталтиката на червата, спомагат за прочистването на стомашно-чревния тракт и помагат при запек. Зеленчукът стимулира производството на храносмилателни ензими, особено когато се комбинира с месо и риба, подобрявайки усвояването на протеини и витамини от група В. 7. Понижават теглото Краставиците са храна с отрицателна калорийност. Организмът изразходва повече енергия за смилането им, отколкото да получава калории. Те засищат благодарение на фибрите, премахват излишната вода и помагат за контролиране на апетита. Това ги прави незаменим помощник при отслабване, особено ако са част от балансираната диета. 8. Подобряват настроението Краставиците стимулират производството на серотонин - хормона на щастието, което ги прави полезни при хронична умора, апатия и дори леки форми на депресия. 9. Възстановяват водния баланс През лятото, когато рискът от дехидратация е особено висок, краставиците помагат за поддържане на оптимални нива на течности. Може да добавите резени краставица към вода или да си направите освежаващи напитки, като например с мента и лимон. 10. Борба с отоците Калият в краставицата помага за отстраняването на излишните течности и намалява отоците. Важното е да ядете зеленчука без сол, за да избегнете обратния ефект. Може също така да използвате отвара от краставици като естествено средство за борба с отоците. Колко краставици може да ядете на ден За здрав човек оптималното за консумация количество е 2-3 средни краставици дневно. Това количество позволява да получите всички хранителни вещества, без да претоварвате храносмилателната система. По-добре е да ги ядете през първата половина на деня и да избягвате консумацията им преди лягане, за да не провокирате подуване. Потенциални вреди: кога трябва да ограничите краставиците Въпреки ползите си, краставиците имат и противопоказания: Висока киселинност и стомашно-чревни заболявания Сокът от краставици увеличава производството на стомашен сок, което е опасно при язви, гастрит и колит, особено по време на обостряне. Проблеми с бъбреците Поради диуретичния си ефект краставиците могат да натоварят допълнително бъбреците. Раздуване на стомаха Ако се консумират в прекомерни количества (особено при диета), ниското съдържание на калории може да доведе до разширяване на стомаха, което води до постоянно чувство на глад. Обезводняване Краставиците съдържат фибри, за чието храносмилане е необходима вода. Ако не пиете достатъчно течности, това може да доведе до обратния ефект - загуба на влага и влошаване на състоянието на кръвоносните съдове. Източник: fitwell.bg