
Защо да похахваме повече грах
преди 3 часа
Грахът е не само достъпен и вкусен, но и изключително здравословен продукт. Той е богат на протеини, фибри, витамини и минерали, които подпомагат сърцето, храносмилателната система и имунитета. Защо трябва да се яде повече грахГрахът е добър източник на два важни макронутриента: протеини и фибри. Една порция съдържа 7 грама протеин и 6 грама фибри.1 , като много хора се нуждаят от повече фибри . Възрастните жени трябва да консумират 25 грама фибри, докато мъжете трябва да консумират 38 грама. Приемът на много фибри е важен, защото може да намали риска от сърдечни заболявания. Що се отнася до протеините, Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) показват, че бобовите растения съдържат растителни протеини, които са богати на други хранителни вещества, като минерали, витамини и антиоксиданти. Те могат да се различават от тези, които се намират в животинските протеини. рахът е богат на фенолни съединения, вид антиоксидант, който може да предпазва от хронични заболявания като възпалителни заболявания и рак. Според клиниката в Кливланд , грахът съдържа каротеноиди, по-специално лутеин и зеаксантин, които предпазват очите от вредната синя светлина и могат да намалят риска от свързана с възрастта макулна дегенерация. Как да ядем повече грах Включете грах в различни ястия, включително: супи и пюрета – грахова супа или крем супа от грах. Можете да приготвите както класическата с пушени меса, така и веган вариант салати – добавете варен или консервиран грах към салатите. Той се съчетава добре със зеленчуци, зехтин и билки каша и гарнитури – грахът може да се готви като отделна каша или да се добави към ориз или киноа закуски – печен грах с подправки – хрупкава и засищаща закуска Използвайте различни форми на грах сух – изисква накисване и готвене, но е евтин и има дълъг срок на годност консервиран – бърз начин за добавяне на грах към ястия замразен – запазва повечето хранителни вещества и почти не изисква готвене грахово брашно – може да се добавя към печени изделия, сосове, панировка. Източник: fitwell.bg