
Зелевата супа понижава нивата на кръвната захар
преди 3 часа
Проучването е публикувано в „Диабет, затлъстяване и метаболизъм Австралийски учени са открили, че консумацията на супи, приготвени от различни видове зеле, помага за намаляване на нивата на захарта. Понижаващият кръвната захар ефект на тези супи е бил по-силен от този на основните ястия, приготвени от моркови, тиква или картофи. Проучването е публикувано в „Диабет, затлъстяване и метаболизъм“. Магнезий, цинк, хром – новите борци за здраве В проучването участвали възрастни доброволци. Всеки ден те консумирали 600 мл зеленчукова супа - или от кръстоцветни (различни видове зеле), или от кореноплодни зеленчуци и тиква. Участниците носели устройства за непрекъснато измерване на глюкозата, за да регистрират промените в нивата на кръвната си захар на всеки 15 минути. Резултатите показват, че групата, включваща кръстоцветни зеленчуци, е имала по-ниски нива на глюкоза и като цяло по- стабилни колебания на кръвната захар. Авторите отдават ползите от кръстоцветните зеленчуци на високото им съдържание на полифеноли, витамин К, нитрати и вещества като сулфорафан, които подобряват инсулиновата чувствителност и намаляват възпалението. Следователно, включването на зеле или броколи в диетата може да помогне за подобряване на метаболитното здраве./Zdrave.to