
Европейският съюз отказа на Турция изключителните права върху дюнера
преди 4 часа
Опитът традиционният турски дюнер да бъде признат за официален стандарт в Европейския съюз се провали. Ако заявлението на Асоциацията на производителите на турски дюнер (UDOFED) беше прието, само храни, произведени стриктно по турска рецепта, щяха да бъдат разрешени за продажба в страните от ЕС под името „дюнер кебап“ . Всички други варианти, включително популярни европейски рецепти, които не отговарят на турските стандарти, щяха да загубят правото да използват това име. Заявлението предизвика особено безпокойство в Германия - страна, където това месно ястие се е превърнало в често срещана улична храна. Според Ердоган Коч, представител на Германската асоциация на производителите на дюнер, одобряването на заявлението би било катастрофално. „ 95% от дюнерите, продавани в Германия, ще трябва да бъдат премахнати от рафтовете “, казва той. Според турското заявление, забраната ще включва например употребата на говеждо месо, силно ограничаване на маринатите, промяна на подправките и дори методите на готвене. В резултат на това европейският дюнер ще загуби познатия си вкус и външен вид. В Германия дюнерът не е просто храна – той е част от културната идентичност . Някои политици открито го наричат любимото си ястие. Баварският Християнсоциален съюз, воден от Маркус Сьодер, е особено известен. Партията регистрира логото „Сьодер Кебап“, което изобразява самия Сьодер, приготвящ дюнер. Освен това, те дори официално регистрираха алтернативна марка дюнер Сьонер, като я предлагаха на пазара като „немски дюнер“. По този начин немският Сьонер се превърна в уникален отговор на опитите на Турция да консолидира монопола си върху дюнера в ЕС .