
Откриха кои хранителни добавки водят до рак
преди 4 часа
Учените отдавна знаят за вредното въздействие на хранителните добавки върху здравето, но и до днес не са се отказали от опитите да предоставят все по-убедителни доказателства за връзката им с различни видове рак. Френското проучване NutriNet-Santé, проведено от учени от Сорбоната, потвърждава изразените по-рано опасения и беше представено на симпозиум за рак на гърдата в Сан Антонио. От 2009 г. насам специалисти наблюдават здравето и хранителните навици на повече от 170 000 доброволци. За да оценят връзката между хранителните добавки и повишения риск от рак, изследователите анализират отчетите на участниците за дневния хранителен прием и нивата на изкуствени нитрати и нитрити, които се използват в преработените меса за удължаване срока на годност, както и подсладители и трансмастни киселини. По време на периода на наблюдение в кохортата са регистрирани 3311 първични случая на рак, от които 966 са рак на гърдата и около 400 – с рак на простатата. Установена е тясна връзка между рака на гърдата и повишената консумация на нитрати, както и рака на простатата и нитритите под формата на изкуствени добавки. В същото време приемът на нитрати и нитрити от естествени източници не е свързан с риска от тумори „Здравословната храна“ и нейните капани „Въпреки че тези резултати трябва да бъдат потвърдени в други мащабни проспективни проучвания, те предоставят нови прозрения в контекста на дискусиите за евентуална забрана на нитритни добавки в хранителната промишленост“, казват авторите на изследването. При проучването е открит повишен риск от рак на гърдата и простатата при прекомерна консумация на често срещани подсладители – аспартам e951, ацесулфам-K e950 и сукралоза e955. Връзката е особено забележима при хора със затлъстяване. Тези вещества се срещат в повече от 10 000 хранителни продукта и напитки и затова здравните власти по света трябва да преразгледат подхода си към оценката на тяхната безопасност, смятат учените. По време на проучването специалистите са изследвали и връзката между риска от развитие на злокачествени новообразувания и консумацията на трансмастни киселини – мазнини с модифицирана химическа формула. Тези вещества се използват широко в хранителната индустрия, като бързото хранене, особено хамбургерите, чийзбургерите и други популярни продукти, остава лидер по съдържание на трансмазнини. Учените са установили, че прекомерната консумация на трансмастни киселини е свързана с повишен риск от развитие на рак, особено на простатата. „Тези резултати потвърждават, че една от основните цели на Световната здравна организация трябва да бъде елиминирането на индустриално произведените трансмастни киселини от хранителните доставки. Консумацията на продукти, съдържащи частично хидрогенирани масла, трябва да се избягва“, смятат учените. Милена ВАСИЛЕВА