
Джинджифилът – ползи и вреди
преди 2 часа
Експерти препоръчват как да се приема коренът През последните години все по-често се говори за джинджифила и ползите от него. Разбира се, този корен си има и противници. А и като всичко прекалено, може да има и нежелани въздействия. Освен че придава специфичен вкус на сладките, преди всичко джинджифилът е известен със свойството си да се бори с микробите. Антибактериалната сила на джинджифила може да направи усмивката по-красива. Активните съединения в него, наречени гингероли, предотвратяват растежа на бактериите в устната кухина. Тези бактерии са същите, които могат да причинят пародонтит - сериозна инфекция на венците. Старите хора казват, че помага за облекчаване на гаденето, особено по време на бременност, както и при морска болест. Помага за разграждане и премахване на натрупаните газове в червата. Интересното растение няма да премахне мускулната болка, но може да я облекчи с течение на времето. В някои проучвания хората с мускулни болки, придобити след физическо натоварване, които са приемали джинджифил, на следващия ден са имали значително по-малко оплаквания в сравнени с онези, които не са приемали джинджифил. Коренът е противовъзпалително средство, което означава, че намалява отока и е особено полезен при симптоми на ревматоиден артрит и на остеоартрит. Смята се още, че подпомага тялото да използва по-добре инсулина В този случай се твърди, че под формата на прах е най-ефективен. В проучвания жени, които са го приемали по 1500 милиграма веднъж дневно в продължение на 3 дни по време на цикъла си, са чувствали по-малко болка от жените, които не са приемали. Всеки ден салата? Ето скритите рискове и как да я направим пълноценна Дневната доза джинджифил ще ви помогне да се преборите с нивата на „лошия“ или LDL холестерол. Учените твърдят, че приемът на 5 грама джинджифил на ден в продължение на 3 месеца е понижил LDL холестерола средно с 30 пункта. Растението е богато на антиоксиданти, съединения, които предотвратяват стреса и увреждането на ДНК. Те помагат на тялото да преодолява хронични състояния като високо кръвно налягане, сърдечни и белодробни заболявания. Насърчават и здравословното стареене. Ако страдате от хронично лошо храносмилане, наричано още диспепсия, джинджифилът може да ви донесе известно облекчение. Тази подправка има уникален, остър, пикантен вкус и отличителен аромат който е отлично допълнение към много различни ястия. Има безброй рецепти, в които се използва, вариращи от основни ястия до десерти и не само. Нарязан на тънки филийки или настърган може да се добави към смутита, плодови или зеленчукови сокове, както и към супи, салати, сосове, маринати, пържени ястия или сладкиши. Съвместим е и с други подправки като чесън и бахар. Да изберем най-подходящата форма Когато купувате пресен джинджифил, търсете корени с тънка, лъскава кора, която лесно може да се остърже с нокът. Коренът трябва да има остър и пикантен аромат. Разваленият джинджифил има меки петна и влажна текстура. Когато е преминал своя идеален период, нарязан, джинджифилът ще започне да потъмнява по краищата. Коренът от джинджифил може да се яде пресен, смлян, изцеден или запарен в любимите ви напитки. Предлагат се и таблетки или капсули, за да осигурят бърза и концентрирана доза антиоксиданти. Предлага се и етерично масло от джинджифил, което може да се прилага локално. За да извлечете максимална полза от тази подправка, съхранявайте я необелена в найлонов плик и я поставете в отделението за свежи плодове на хладилника. Охладените корени могат да издържат около три до четири седмици или дори повече при правилно съхранение. Можете да замразите резени от корена, за да удължите срока му на годност още повече. Ако планирате да го използвате в сокове, можете да го настържете и сложите в найлонов плик във фризера. В умерени количества коренът е безопасен и е малко вероятно да причини нежелани странични ефекти. Въпреки това при някои хора е възможно да причини коремен дискомфорт, лош вкус в устата, киселини, диария, особено когато се консумира в големи количества. Макар и рядко, някои хора имат и алергия към джинджифил. Ако получите някакви симптоми на хранителна алергия като уртикария, подуване или затруднено дишане, незабавно спрете употребата и се консултирайте с Вашия лекар. Когато се прилага върху кожата, етеричното масло от джинджифил често причинява дразнене Най-добре е да направите кожен тест, като първо нанесете малко количество масло, за да се уверите, че кожата ви не е чувствителна. Освен това, ако приемате капсули, винаги започвайте с ниска доза и постепенно я увеличавайте, за да оцените поносимостта си. Придържайте се към препоръчителната доза и я намалете, ако имате негативни симптоми. В случай че приемате лекарства с рецепта или се лекувате от хронично заболяване и рак, консултирайте се с вашия лекар дали да пиете билкови добавки, в това число и джинджифил. Кой не трябва да приема корена Макар да се счита за безопасен за повечето хора в умерени количества, някои групи трябва да избягват или ограничат консумацията му. Сред тях може да са: ♦ Бременни жени ♦ Хора с нарушения на кръвосъсирването или приемащи лекарства за разреждане на кръвта ♦ Хора с жлъчни камъни ♦ Хора с анамнеза за киселинен рефлукс или язви….