
Опасен обяд - кои опаковки могат да се нагряват и кои - не
преди 3 часа
Пластмасовите кутии и бутилки с храна, продавани в магазините и на пазарите, могат да бъдат опасни и за децата, и за възрастните. Някои опаковки отделят токсини при нагряване, а други не могат да се използват повторно. Има видове, които дори са признати за канцерогенни. Специалистите по химия и токсикология обясняват какви маркировки да търсите върху опаковката, за да не навредите на здравето си. Няколко са видовете пластмаса, предназначени за съхранение на храна. Нейната безопасност може да се определи по изобразените върху повърхността фигури - триъгълник с цифров или буквен код на дъното на продукта. Това са храните, в които се съдържа най-много микропластмаса ► PET/PETE: Използва се за бутилки и кутии за еднократна употреба. Продуктите могат да се съхраняват в такава опаковка до 6 месеца, но не се препоръчва повторна употреба: повреди (драскотини, стружки) провокират отделянето на вредни вещества. Също така алкохол, сосове и продукти не могат да се съхраняват в такива опаковки, защото са възможни токсични реакции. ► PS (полистирен): От него се произвеждат съдове за еднократна употреба. Тази пластмаса е доказан канцероген: не можете да съхранявате храна в нея или да я затопляте. Освен че е вредна за здравето, тя е и основен замърсител на околната среда. ► PP (полипропилен): Това е най-безопасният вариант. Подходящ е за кутии за многократна употреба, издържа на нагряване в микровълнова фурна и дългосрочно съхранение на продукти във фризера. Преди да използвате пластмасови опаковки, е необходимо да проверите маркировките. Ако няма такива, е по-добре да се откажете да купувате такъв продукт. Дори безопасната пластмаса с времето също става опасна: драскотините и пукнатините допринасят за отделянето на токсини, така че кутиите за храна, които ползваме за носене на обяд на работа или в училище, също е добре да се подменят редовно.