
Диетичните напитки увеличават риска от инфаркт и инсулт
преди 8 часа
Виновник е еритритолът, популярен нискокалоричен подсладител, който се използва в напитката вместо обикновена захар. Факт е, че еритритолът може да повиши активността на тромбоцитите, което създава условия за образуване на кръвни съсиреци. Това увеличава вероятността от сърдечно-съдови инциденти. Редовната консумация на тези напитки е свързана с 44 % по-висок риск от сърдечен удар или инсулт, в сравнение с 22 % при хората, които пият рядко кола или никога не са употребявали. Популярен подсладител увеличава риска от инсулт и инфаркт с 80% Ето защо е важно да не се злоупотребява с тези газирани напитки и да се вземат предвид индивидуалните рискове за всеки един човек. Други питиета също могат да окажат отрицателно въздействие върху сърдечно-съдовата система. На първо място това са алкохолните напитки – прекомерната им консумация повишава кръвното налягане, има токсичен ефект върху сърдечния мускул и увеличава опасността от задълбочаване на сърдечно-съдовите заболявания. Опасни са и енергийните напитки с високо съдържание на кофеин и стимуланти, които причиняват учестен пулс и хипертония, създавайки риск от сърдечни усложнения.