
Проф. д-р Захарина Савова: Всяка хапка трябва да се дъвче поне 18 пъти
преди 3 часа
Храната става отрова, ако сме стресирани, докато ядем Случаите на хранителни разстройства се увеличават значително. Ограниченията на контактите по време на пандемията от коронавирус са подействали като ускорител на процеса и все повече момичета и млади жени се лекуват в болница със сериозни диагнози. Според експерти броят им се е удвоил в рамките на последните 20 години. С проф. д-р Захарина Савова говорим за зависимостите от храната и психологическите аспекти на тези състояния. Визитка ♦ Проф. д-р Захарина Савова е клиничен психолог и психотерапевт. Тя е директор на Медицински колеж “Йорданка Филаретова“ и преподавател в Медицинския университет в София. С Мадлен Алгафари преди 28 г. основават Институт по психотелесна психотерапия, който продължава да е единствен клон на учебното заведение в Швейцария, което проф. Савова е завършила. В него по четиригодишен курс се обучават специализанти по психотерапия. Автор е на книгата „Огледай се в празната чиния“, в която дава медицинско и психологическо обяснение на част от хранителните разстройства. Те не могат да се изброят изчерпателно, защото непрекъснато се появяват нови. - Проф. Савова, кои са психологическите причини за хранителните разстройства? - Чрез тях човек компенсира вътрешни осъзнати (или неосъзнати) потребности, нужди, емоционални напрежения. Пристрастяването към натуралните биопродукти също е патологично. Нарича се орторексия. Съществуват бременни, които продължават да пазят диети и гладуват в името на красивата си фигура. А това може да увреди плода или да доведе до спонтанен аборт. Но не е вярно и схващането, че жената, която очаква дете, трябва да яде за двама. Необходимо е човек да дава на тялото си всичко, което природата ни е дарила. Важно е да се внимава в количеството и честотата на някои храни Дори и вегетарианците могат да приемат месо в даден момент, ако то ще помогне на страдащия организъм. Основната идея е да се храним предимно с продукти, които са отгледани в онази част от света, в която живеем. Те са най-полезни за организма. Ако слушаме сигналите на тялото, знаем от какво то има нужда. Някои диети оказват поражения на бъбреците или други органи, ако се спазват продължително. - Кой е отключващият фактор и какви са причините, които довеждат до анорексия и порочния кръг на хранителното разстройство? - Имаме три причини - личностно-характерова, генетична и невробиологична нагласа, които стоят и дремят, както при останалите зависимости. Има хора, които започват да не се хранят и остават в това нехранене, като в повечето случаи отгоре стои все още модерното схващане за свръхслабите жени и младите момичета ги имат за свои идоли. Единственият начин по който могат да постигнат прилика, е диетата и колкото повече не ядат, толкова повече искат да задържат тези „резултати“. И влизат в порочния кръг на хранителното разстройство, откъдето много трудно се излиза Те се гледат в огледалото и се вижда дебели, независимо колко са слаби. В последните години обаче се забелязва „преобръщане“ на моделите и слабото тяло вече не е фетиш. На дизайнерите бе наложено да избират манекенки с по-нормални форми. Възприятията и нагласите за красота се променят. В Бразилия дори си поставят импланти за по-обемни задни части, и за съжаление към естетичните корекции също има пристрастяване. Някои лекари връщат пациенти, които прекаляват с пластичната хирургия. Проф. д-р Захарина Савова - Как да се храним, за да не напълняваме? - Важно е да имаме точно определено време за хранене, даден размер порция и да се храним в определен ритъм. Трябва да се търси осъзнатост в процеса на хранене, а не автоматично да слагаме нещо в устата, докато си говорим с някого или ровичкаме в телефона. Задължително е да се храним бавно, внимателно да вземаме малка хапка, съвсем бавничко да я поставяме в устата с прибора и 18 пъти да се сдъвква всяка хапка. Има една приказка, че колкото зъби имаме в устата си, толкова пъти трябва да предъвкваме хапката. Глътнем ли я бързо, ще затрудним сериозно стомаха и храната не може да се усвои. Към 15-20-ата минута в мозъка идват сигнали за засищане Ако водиш стресиращ разговор, докато ядеш, храната ти се превръща в отрова. Когато емоциите са негативни, човек гълта и гнева, яда, обидата заедно с храната и това никак не е добре за нас. Това е емоционалното хранене – опитваме се да „изядем“ отрицателните чувства. А трябва да имаме време за хранене с цялото внимание към усещането на вкусовете, да се наслаждаваме на всяка хапка и тогава ще усещаме колко хубава и чиста храна приемаме. Как трябва да изглежда балансираната диета - това трябва да се яде всеки ден - Има ли генетично предразположение към зависимостите? - Дамите са по-склонни да залитат към „сладката дрога“ - шоколада. Физиологията на силния пол предполага да посяга към по-пикантните храни. От малки ги учат „да се държат мъжки“, затова по-рядко се поддават и на безконтролното пазаруване. Чрез т.нар. шопинг терапия получаваме „отвън“ нещо, което вътрешно ни липсва. Ако човек няма достатъчно самоуважение, ако не се харесва, каквото и да си купи, няма да се почувства щастлив. - Може ли човек да изпадне в депресия при пътуване? - Наблюдава се, както и след почивка, защото изведнъж влизаш в поток, от който си избягал. В първите дни на отпуската е възможно дори да се разболееш от рязката промяна и стреса на нищоправенето. Чисто физиологично е необходимо да правим кратки почивки всеки месец. - Какво можем да направим за себе си? - Терапевтично е човек да изхвърли ненужни вещи, ненужни мисли, ненужни хора от живота си. Добре е всеки да прави поне веднъж годишно изчистване на дома си, на заобикалящите го предмети, но и да изчисти душата си. И това става, когато всеки един от нас е готов да остане сам със себе си за кратко и да си „поговори“ с човека, който вече е далеч от него по някаква причина. Да изкаже всичко, което чувства към него, какво е преживял, как се е чувствал и да даде прошка, макар че това е много трудно… И накрая да каже: благодаря за това, което беше, но аз сега поемам по своя път. Магдалена ГИГОВА