
Тази храна повишава риска от високо кръвно налягане, предупреждават експерти
преди 2 дни
Проучвания показват, че консумацията на едва 17 грама от него на ден (колкото едно тънко резенче салам) може значително да увеличи риска от хипертония Много хора страдат от високо кръвно налягане (хипертония) – тихо състояние, което драстично повишава риска от инфаркт и инсулт. Добрата новина е, че има ефективни стъпки за превенция, а една от най-мощните е промяната в диетата. Докато някои храни защитават сърцето, други могат сериозно да му навредят. 7 храни, които усилват потенето – и защо да ги избягвате в жегата Изследванията са категорични, че един от най-големите виновници за високото кръвно е преработеното месо. Проучвания показват, че консумацията на едва 17 грама от него на ден (колкото едно тънко резенче салам) може значително да увеличи риска от хипертония. Ако в момента ядете сандвич с шунка, не се паникьосвайте – едно хранене няма да ви разболее. Но има три ключови причини, поради които експертите съветват да ограничите максимално месните деликатеси. 1. Бомба със скрита сол (натрий) Производителите добавят огромни количества натрий в месните деликатеси, за да подобрят вкуса и да удължат срока на годност. „Месните деликатеси са една от храните, при които съдържанието на натрий е изненадващо високо“, казва диетологът Дрю Хемлер. Стандартна порция от 90 грама шунка може да съдържа около 750 милиграма натрий. Това е почти половината от препоръчителния дневен лимит (около 1500 мг). Високото съдържание на натрий кара тялото да задържа вода, което увеличава обема на кръвта и оказва силен натиск върху стените на кръвоносните съдове. Това пряко повишава кръвното налягане. 2. Консерванти, които свиват артериите Солта не е единственият проблем. Много салами и шунки съдържат добавени нитрати и нитрити, които им придават апетитен цвят и предпазват от бактерии. Докато естествените нитрати в плодовете и зеленчуците са полезни, тези, които се добавят към преработените храни, имат обратен ефект. Нови изследвания показват, че добавените нитрити могат да повишат кръвното налягане чрез стесняване на артериите и се свързват с повишен риск от сърдечни заболявания. 9 сигнала, че тялото ви зове за вода – и как да ги разпознаете навреме 3. Пълна липса на фибри Фибрите са изключително важни за здравето на сърцето. Смята се, че те подхранват добрите чревни бактерии, които от своя страна произвеждат съединения, понижаващи кръвното налягане. Проблемът е, че месните деликатеси са напълно лишени от фибри. На какво да наблегнете за здравословно кръвно Вместо да пълните чинията си с преработени меса, фокусирайте се върху храни, които доказано помагат за контрола на кръвното налягане: Плодове и зеленчуци: Те са богати на калий – минерал, който балансира ефекта на натрия. Наблегнете на банани, кайсии, диня, домати, картофи и листни зеленчуци. Пълнозърнести храни: Осигуряват магнезий, който помага на кръвоносните съдове да останат отпуснати. Избирайте пълнозърнест хляб, овесени ядки и кафяв ориз. Шест храни, които са най-вредни за здравето на черния дроб Мазна риба: Сьомга, скумрия и сардини са богати на омега-3 мастни киселини, за които е доказано, че намаляват кръвното налягане. Нискомаслени млечни продукти: Киселото мляко е чудесен източник на калций, който подпомага правилното свиване и отпускане на кръвоносните съдове. Вода: Добрата хидратация поддържа стабилен обем на кръвта и помага на бъбреците да изхвърлят излишния натрий. Промяната в диетата е една от най-мощните стъпки, които можете да предприемете за контрол на хипертонията, а ограничаването на преработените меса е най-доброто начало.