
"Златното мляко" - какви са ползите и как да го приготвим
преди ден
Наричана още "златно мляко" или на аюрведически език "Haldi Doodh", тази топла напитка съчетава кулинарна поезия и древна мъдрост в една чаша. Произхожда от Индия и векове наред се използва в аюрведа — древната система на природната медицина, позната като "науката за живота". Днес то е модерният уелнес хит, който ни намига от Instagram с пяна и куркума в главната роля.Но преди да го отпишеш като "поредния детокс тренд", нека разгледаме фактите и после ти давам рецептата, обещавам.Какво съдържа златното мляко?Основните съставки са:– Куркума – златната богиня на антиоксидантите– Мляко – краве, растително или каквото предпочиташ– Черен пипер – малка нотка, която отключва силата на куркумина– Джинджифил – загрява, детоксикира и казва "чао" на вирусите– Мед или кленов сироп – за сладост и допълнителни ползиПо желание: канела, кокосово масло, кардамон или ванилия — звучи като поезия, нали?Ползи от златното мляко не са една и две:Противовъзпалително действиеКуркумата съдържа куркумин – съединение с мощни противовъзпалителни свойства. В комбинация с черен пипер, усвояването му скача с над 2000% (не, не е печатна грешка).Подкрепа за имунната системаДжинджифилът и куркумата са природни имуностимулатори, а медът добавя антибактериален ефект.Детокс и антиоксидантна бомбаКуркуминът неутрализира свободните радикали и подпомага черния дроб в процеса на детоксикация.Подобрено храносмиланеДжинджифилът и куркумата стимулират жлъчния поток и действат пробиотично.По-добър сънТоплото мляко преди лягане не е мит – аминокиселината триптофан действа успокояващо на нервната система.Продават го в магазините на прах, но можем да си го приготвим и сами вкъщи. Ето рецептата на "Фокус"Необходими съставки:1 чаша мляко (краве, бадемово, кокосово или овесено)1 ч. л. куркума (на прах)1/4 ч. л. канела1/4 ч. л. джинджифил (пресен настърган или сух)1 щипка черен пипер1 ч. л. мед или кленов сироп (по желание)1 ч. л. кокосово масло (по избор, но дава кадифен вкус)Начин на приготвяне:Загрей млякото в касерола, но не го кипвай.Добави всички подправки и разбъркай добре.Остави на слаб огън за 5–10 минути.Прецеди (ако си с пресен джинджифил).Добави меда след като леко изстине, за да запазиш полезните му качества.Излей в чаша, вдишай аромата... и се отпусни.Можеш да си подготвиш златна паста предварително (и да не бъркаш всеки път), смеси:2 с. л. куркума + 1 ч. л. черен пипер + 100 мл водаВари на слаб огън до получаване на гъста паста, съхранявай в буркан в хладилник до 2 седмици. При нужда добавяй по 1 ч. л. в млякото.Златното мляко не е вълшебна пръчка, която ще те превърне в богиня за една нощ, но със сигурност е една уютна, лечебна и доста вкусна крачка към по-добро здраве, пише "Фокус". Източник: fitwell.bg