
Храни и течности влияят върху кръвното налягане
преди 2 дни
Контролът на кръвното налягане е важна част от сърдечносъдовото здраве. Много хора знаят за ефектите на солта, кофеина и алкохола върху кръвното налягане, но не са наясно, че има и други продукти, които действат на сърцето и артериите. Съществуват обаче редица храни, въздействащи върху стойностите на кръвното налягане, но често остават незабелязани. Тези скрити врагове и съюзници могат както незабележимо да го повишат, така и ефективно да го намалят. Тук ще ви обясним механизма на ефекта им. ► Женско биле Глициризиновата киселина, която се съдържа в женското биле, може да блокира ензим, разграждащ кортизола, хормона на стреса, а той има способността и да повишава кръвното, като задържа натрий в организма. Редовната консумация на женско биле, особено в големи количества, може да повиши систоличното и диастоличното налягане. Глициризиновата киселина се използва като добавка в много продукти - бонбони, чай или добавки, и повечето от нас ги приемат, без да осъзнават, че влияят на кръвното. Затова хората с хипертония трябва да избягват редовната консумация на женско биле под каквато и да е форма, включително бонбони. Кога пулсовото налягане е опасно ► Мариновани и ферментирали храни Процесът на мариноване и ферментиране често включва добавяне на големи количества сол (натрий), за която е известно, че насърчава задържането на течности и повишава кръвното налягане. Някои ферментирали храни съдържат биогенни амини (като тирамин), които допълнително показват стойностите при чувствителни хора. И тук трябва да подчертаем, че освен туршии, кисело зеле, краставички, люти чушлета към тази категория попадат и някои сирена и ферментирали соеви продукти (мисо, темпе). Ето защо експертите съветват да ядем мариновани и ферментирали храни умерено и да следим какво съдържание на натрий е упоменато на етикета. ► Червено месо (особено преработено) Червеното месо съдържа наситени мазнини, които подпомагат развитието на атеросклероза и високо кръвно в дългосрочен план. Наденички, кренвирши, бекон, прошуто, луканки и салами често съдържат големи количества сол и нитрати, а те са пагубни за състоянието на налягането в артериите ни. Някои хора вярват, че умерената консумация на червено месо е безопасна, без да вземат предвид скритото съдържание на сол и мазнини, най-вече в преработените храни. Съветът на лекарите е да избираме постно месо, предимно птиче или риба, а останалите продукти да ограничим до минимум. - Сок от цвекло Сокът от цвекло е богат на нитрати, които се превръщат в азотен оксид в организма, а той помага на кръвоносните съдове да се отпуснат и разширят (вазодилатация) и така да се понижи кръвното. Повечето от нас не са чували за тази му способност. Умерената редовна консумация на сок от цвекло може да бъде полезна за поддържане на здравословни нива на кръвното налягане. Хората с ниско кръвно обаче трябва да внимават, за да не си причинят допълнителна хипотония. - Тъмен шоколад (с високо съдържание на какао) Флавоноидите, съдържащи се в тъмния шоколад с над 70% какао, имат антиоксидантни свойства и помагат за подобряване на еластичността на кръвоносните съдове и намаляване на кръвното налягане. Тъй като от години се говори, че шоколадът не е полезен, много хора смятат, че в това число влиза и тъмният и не са запознати с неговите ползи за сърдечносъдовата система. Няколко парчета на ден от висококачествен тъмен шоколад всъщност е полезна за здравето на сърцето и кръвоносните съдове. Млечният и белият шоколад обаче нямат този ефект и съдържат много захар и мазнини. Милена ВАСИЛЕВА