
Променят рецептата на Coca-Cola
преди 7 часа
Замяната на царевичен сироп с тръстикова захар в производството на Coca-Cola ще доведе до загуба на хиляди работни места в хранителната индустрия на САЩ. Това заяви Джон Боде, главен изпълнителен директор на Асоциацията на рафинерите на царевица. „Замяната на царевичен сироп с високо съдържание на фруктоза с тръстикова захар ще доведе до загуба на хиляди работни места в американската хранителна индустрия, намаляване на доходите от селското стопанство и увеличаване на вноса на захар, и всичко това без никакви хранителни ползи“, цитиран е Боде на уебсайта на асоциацията. Според него, решението за промяна на състава на напитката „няма смисъл“. По-рано президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви споразумение с компанията Coca-Cola за промяна на рецептата за водещата ѝ газирана напитка в САЩ и за изискване на използването на натурална тръстикова захар при производството ѝ вместо царевичен сироп. До 80-те години на миналия век натуралната тръстикова захар се използваше като основен подсладител при производството на Coca-Cola в САЩ, но след това беше заменена с по-евтин царевичен сироп с високо съдържание на фруктоза поради причини, свързани с разходите. Захар и карамелен оцветител се използват при производството на Coca-Cola и в други страни. Сега САЩ планират да се върнат към по-оригинална рецепта за напитката.