
Парче колбас увеличава риска от рак и диабет
преди 5 часа
Учени са изследвали как консумацията на ултрапреработени храни влияе върху вероятността от развитие на заболявания Продукти, които са част от менюто на много българи, са свързани с развитието на сериозни хронични заболявания. Проучването е проведено от учени от Вашингтонския университет в САЩ. Те са изследвали как консумацията на ултрапреработени храни, включително месо, влияе върху вероятността от развитие на рак, коронарна болест на сърцето или диабет тип 2 и каква доза може да се счита за безопасна. 5 храни, които помагат за поддържане на стабилна кръвна захар и по-добра хидратация Оказа се, че дори минимално количество колбаси или пушени меса значително увеличава рисковете. Например, само 50 грама преработено месо на ден увеличават риска от диабет с 11%, рак на дебелото черво - със 7%. Същото важи и за газираните напитки. Консумацията на до 400 грама сладки напитки на ден увеличава риска от диабет с 8% и от коронарна болест на сърцето с 2%. Същевременно авторите на статията подчертават, че са необходими допълнителни изследвания, за да се потвърдят тези изчисления./Zdrave.to