Вкусно и здравословно! Салата с печена тиква
преди 8 годиниkanal3.bgС напредването на есента постепенно плодовете започват да изчезват от трапезата ни. Тиквата е царицата на есента, благодарение на дебелата си кора, не губи и частица от ценните си витамини и минерали. Тиквата съдържа и някои много рядко срещани в растителната храна витамини – К, който отговаря за правилното съсирване на кръвта и D, който ни е изключително необходим през зимните месеци, когато дните са къси и мрачни, и трудно можем да си го набавим от слънчевата светлина. Най-уникален обаче е малко известния витамин Т, който подпомага лечението на анемии. Тиквата е и истинска съкровищница за минерали . Благодарение на ниското съдържание на натрий и високото на калий, тя е най-добрият естествен диуретик, който премахва оттоците при бъбречни и сърдечносъдови заболявания. Фосфорът и магнезият пък подобряват паметта и дейността на нервната система. Освен това тиквата е абсолютен шампион по съдържание на желязо сред плодовете, а калцият в нея се усвоява много по-ефективно от този в млечните продукти. Затова плодът е подходящ и за профилактика на остеропорозата. Освен, че е изключително полезна, тиквата е и много вкусна – печена, в сладкиш или на крем-супа. На всичкото отгоре съдържа само 17 ккал. на 100 гр. и няма никаква опасност да напълнеете от нея, дори напротив – препоръчва се в диетите като заместител на сладкото. Ето и нашата рецепта за вкусна и здравословна салата с ПЕЧЕНА ТИКВА! Съставки: Рецептата е за две порции, а приготвянето и отнема около 40 минути • 400 грам тиква, нарязана на парчета • 150 грама тиквени семки, препечени • 1 чаена лъжичка сусамово семе • 1 чаена лъжичка кимион • 1 супена лъжица семена от кориандър, препечен и грубо натрошени • ½ чаена лъжичка лют червен пипер • 1 чаена лъжичка червен пипер • 1 глава червен лук • Винен оцет • 1 супена лъжица смрадлика • щипка захар • 150 грама бяло българско сирене (може да се замени с гръцко или фета) • Шепа шам фъстък • 1 малък нар • 60 мл зехтин • 350гр зелена салата Начин на приготвяне 1.Загрейте фурната до 180 градуса 2. Сложете посолената тиква в масло да се пече за около 30 мин. ; 3. Докато тиквата се пече, тиквените и сусамените семена са счукват и смесват с кимиона, кориандъра, лютия червен пипер и обикновения червен пипер. Оставяма сместта настрана. 4. Нарязваме на тънки шайби червения лук и го смесваме със смрадликата и зехтина 5. Смесваме винения оцет със смрадлика, захар и щипка сол. За да се получи маринатата се оставя да престои за 30 минути като от време на време се разбърква. 6. Когато тиквата е вече готова се поръсва с микса от семена и се пече още 5 минути. Извадете и оставете да се охлади. 7. Разбъркайте салата с лука и зехтина и смрадликата 8. Сложете сиренето, зрънца от нар и шам фъстак