Пълнени патладжани
преди 8 годиниdoctoronline.bg2 патладжана - Една пръчка от целина - Парче от праз - лук - 1 чаена чаша фина гранулирана соя - 1 малка зелена чушка - 1 домат - сол - А чаена лъжичка червен пипер - риган - зехтин - бирена мая (по желание). Съставките за сос бешамел: - 4 супени лъжици зехтин - 4 супени лъжици брашно - Индийско орехче - сол - мляко Приготвяне на плънката: Нарязваме патладжаните на половина. За да омекнат можем да и ги поставим във фурната за 10 минути при 200 º или да ги сложим във вряща вода за същото време. В купа с топла вода накисваме 1 чаена чаша фина гранулирана соя. Загряваме малко зехтин в тиган . Докато чакаме патладжанът да омекне нарязваме останалите зеленчуци и ги задушаваме леко в тигана, добавяме червен пипер , сол и риган на вкус. Добавяме и соята. След 10 минути взимаме патладжана и с лъжица изрязваме вътрешността. Накълцваме тази част от патладжана и го добавяме към останалите зеленчуци в тигана. В същото време започваме да правим бешамела. Сипваме 4 лъжици зехтин в отделен тиган.Добавяме 4 лъжици брашно и го запържваме леко на слаб огън. Добавяме мляко около една и половина чаена чаша. Разбъркваме сместа докато се получи гладка каша, оставяме я да поври няколко минути, накрая добавяме индийско орехче и сол на вкус. Когато бешамела и плънката са готови, напулваме издълбаните патладжани с плънката, а после ги заливаме със соса бешамел. Можем да ги поръсим с бирена мая, или кашкавал. Така приготвените патладжани ги печем във фурна за 15 минути при 200 градуса. Източник: fitwell.bg